Chans och sannolikhet vid spel

Chans och sannolikhet

Om chansen att vinna

Det är vanligt att spelare har felaktiga föreställningar om hur spel och slumpen fungerar, men felaktiga föreställningar är vanligare hos spelberoende än hos andra människor.

En vanlig missuppfattning är att slumpen går att påverka på olika sätt. Hur gör du till exempel om du vill få en etta när du kastar en tärning? Och om du vill slå en sexa? Om du är som de flesta så rullar du tärningen försiktigt när du vill ha ett lågt tal, och hårt om du vill ha en sexa! Men hur du än försöker så landar tärningen ändå som den vill, eller hur? Och trots att du så väl vet att det bara beror på slumpen så kan du ändå inte låta bli att försöka påverka den.

dice.jpg

Vi människor söker regelbundenhet och mönster i det vi upplever. Det gäller även då vi upplever spel. Problemet med spel som är helt eller delvis slumpmässiga är att det inte finns några verkliga mönster att se.

Ofta är spel dessutom utformade så att spelaren ska få en illusion av att de är skicklighetsspel när de i själva verket styrs av slumpen till 100%. I t.ex. värdeautomater får spelaren göra en massa val och får därför lätt den felaktiga uppfattning att det är fråga om ett skicklighetsspel.

Gemensamt för många som får problem med spel är att de tror att det är deras egen skicklighet och förberedelser som avgör om dom vinner eller förlorar i turspel som bingo, lotto eller spelautomater. I själva verket är det naturligtvis slumpen som styr om de vinner eller förlorar.

Även för spel som kräver kunskap, som exempelvis sportspel och hästspel, har slumpen en avgörande betydelse. Människor som blir spelberoende har svårt att acceptera det och tror att allt hänger på deras skicklighet och förberedelser.


Sannolikhet

Här kommer några siffror över hur sannolikt det är att vinna storvinsten på följande spel:

  • Vikinglotto - 1 på 12 miljoner
  • Joker - 1 på 10 miljoner
  • Lotto - 1 på 6,7 miljoner
  • Måltipset - 1 på 5,8 miljoner
  • Stryktipset - 1 på 6 miljoner

Ur ett annat perspektiv:

  • Bankernas vinnarkonton har ungefär samma vinstchans som Lotto och V75. Skillnaden är att dina satsade pengar finns kvar, dessutom med ränta.
  • Risken att du blir överkörd av en bil när du hämtar storvinsten är större än chansen att du vinner den.