Låt barnen vara i fokus på julen.

JUNIS I SÖDERHAMN  |  NYKTRA INITIATIV #24

Jullov på barnens villkor

När snaps, glögg och äggtoddy förstör julstämningen kan roliga stunder hemifrån vara räddningen på jullovet. Men ideella krafter som dem i Söderhamn gör skillnad runt om i Sverige i jul.

Det börjar med pepparkaksbak och pyntpyssel några dagar före julafton, och avslutas med traditionell julgransplundring kring tjugondag Knut. Junis i Söderhamn är bara en av många ideella föreningar som stöttar upp när både skolor och fritidshem stänger ned över julen. Pär Forsström är en av de frivilliga som ger av sin julledighet för att trygga barnens jullov.

– För att det känns bra att ge alla en möjlighet att delta och fira jul utan alkohol hos oss. I vanliga fall kommer det bara medlemmar. Men i juletid finns vi verkligen till för alla.

Julfirande utan fylla

Vilka de deltagande barnen och deras föräldrar är, spelar ingen roll. Det är en stor del av de så kallade Vit jul-aktiviteterna att aldrig peka ut någon i gruppen, utan att bara vara en mötesplats där familjer kan träffas och ha roligt tillsammans.

– Vi frågar aldrig om det finns en problematik eller ett beroende i familjen. Det ökar våra chanser att komma i kontakt även med familjer där problemen inte märks utåt.

Som riktiga jullov ska vara

Istället är det aktiviteterna och barnen som står i centrum under jullovsträffarna. Det bildar en viktig gemenskap för dem som lider av att resten av samhället stänger ned. Barn som känner sig utanför när deras julfirande inte är så roligt som alla deras kompisar pratar om. 

– Det är inte bara barn som lever nära inpå alkohol- och drogproblem. Vi fångar även upp barn som har det besvärligt hemma och inte kan fira en vanlig jul på grund av fattigdom eller sämre ekonomi.

Stöttning som varar hela året om

Med en uppväxt nära inpå ett alkoholberoende vet Pär hur mycket en jul utan starka drycker kan betyda för drabbade barn. I hans hem fanns aldrig snaps, glögg eller julöl tack vare kloka släktingar. Nu vill han ge samma betydelsefulla stöttning till unga – även bortom juletid.

– Som liten var min största önskan att det skulle vara nyktert hemma, oavsett om det var julafton eller vanlig vardag. I dag är jag med och skapar gemenskap som gör skillnad året om.

Fakta: Jullovsaktiviteter som förgyller tusentals jullov
Genom ditt lottköp kan Miljonlotteriet stötta Vit jul där IOGT-NTO-rörelsen skapar minnesvärda jullovsaktiviteter för tusentals barn och unga runt om i landet. Det är mötesplatser med trygga vuxna dit alla barn är välkomna för att ha kul tillsammans. Särskilt viktigt för den som har det tufft hemma och ingen att vända sig till när skolor håller stängt.

Beställ lotter som gör skillnad
Läs mer om ändamålet