Fakta om Miljonlotteriet

Välkommen till ett lotteri likt ingen annat

Miljonlotteriet grundades 1964 och är i dag ett av Sveriges äldsta lotterier. Företaget erbjuder skraplotter via prenumeration och online samt bingo på nätet. Miljonlotteriet ägs av IOGT-NTO-rörelsen vars arbete ger barn och vuxna stöd att komma till en drogfri miljö. Hela överskottet från Miljonlotteriets verksamhet går till IOGT-NTO-rörelsens arbete. Miljonlotteriet står för tre fjärdedelar av IOGT-NTO:s intäkter. 2020 blev överskottet 96 miljoner kronor.

Stig Kroon grundade lotteriet

Ingen ska behöva växa upp i en värld med missbruk – det var drömmen ur vilken Miljonlotteriet kom till. Stig Kroon, en passionerad och driven entreprenör, lade 1964 grunden till det som i dag är Miljonlotteriet. Då, ett litet företag med tre anställda där allt gjordes av alla, från vinstpaketering till lottutskick. I dag görs fortfarande mycket på plats i Mölnlycke, men med cirka 50 anställda och hundratals personer engagerade via säljare och samarbetspartners. 

Miljonlotteriet började tidigt med försäljning av lotter via prenumeration. Sedan starten har de fantastiska vinsterna i form av allt från resor, bilar, flygplan och hus till kameror, kaffekokare och smarta prylar varit särskiljande för lotteriet. Miljonlotteriet är ett innovativt företag där framtagning utveckling av nya produkter som tilltalar marknaden har en central roll.

Beviljad spellicens

Den 6 december 2019 beviljades Miljonlotteriet, som första föreningsdrivna rikslotteri med såväl traditionella skraplotter som digitala lotter, den nya spellicensen i Sverige. Den nya lagen innebär att alla organisationer som vill, och kan, leva upp till lagkraven kan få en licens. Lagen stärker skyddet för konsumenten och licensinnehavaren har en skyldighet att skydda sina kunder mot överdrivet spelande och hjälpa sina kunder att minska sitt spelande när det finns anledning till det.

Spelansvar i fokus

Spelansvar är en hörnsten i Miljonlotteriets verksamhet sedan starten. Målsättningen är att alltid ligga i framkant när det gäller spelansvar och därför arbetar man praktiskt med spelansvar inom hela företaget, från marknadsföring och produktutveckling till försäljning.  Här är några viktiga exempel:

   • Miljonlotteriet har har 18-årsgräns på samtliga spel och skraplotter. 18-årsgränsen gäller hela utbudet, från prenumerationslotter och onlinespel till skraplotter i butik samt försäljning via föreningar. Åldersgränsen på lotter är inte ett lagkrav i Sverige utan ett gemensamt beslut av medlemmarna i Spelbranschens Riksorganisation (SPER). Forskning inom spel visar att ju tidigare man gör sin speldebut desto större risk finns det att man hamnar i ett osunt spelande. Miljonlotteriets målsättning är att alltid göra allt för sina spelare och 18-årsgränsen är en del av detta arbete.

   • Miljonlotteriet erbjuder aldrig spel på kredit. Alla butiksombud är förbjudna att sälja lotter på kredit och det är samma sak med onlineutbudet. Skraplotter via prenumeration säljs mot faktura och gäller inte som kredit enligt Spelinspektionens utan ses endast som ett bekvämt betalningssätt.

   • Miljonlotteriet kan erbjuda sina kunder att själva sätta gränser för sitt spelande. När en kund väljer att aktivera en spelgräns pausar Miljonlotteriet all kommunikation om eventuella extraerbjudanden eller premier. Samtliga kunder kan känna sig 100 procent trygga i att Miljonlotteriet följer lagstiftning, åldersgränser, Spelinspektionens regelverk och SPER:s fastställda riktlinjer.

   • Miljonlotteriet rekommenderar alla kunder att ansluta sig till tjänsten Playscan. Verktyget Playscan ger kunden både överblick och kontroll på sitt spelande. Först får kunden svara på ett antal frågor i ett självtest. Svaren synkas sedan med speldata om hur kunden har spelat den senaste tiden. Därmed kan verktyget läsa av om kundens spelbeteende har förändrats över tid. Miljonlotteriet får regelbundet en rapport från Playscan om sina kunders spelande och rapporten följs alltid upp i ledningsgruppen.

   • På Miljonlotteriets hemsida kan alla kunder välja att själva sätta exakta gränser för hur mycket pengar och tid man vill lägga på spel. Det finns möjlighet att välja att sätta en budget över hur mycket pengar man anser att man kan förlora respektive flytta över till sitt spelkonto. Det går även att sätta tidsgränser för spel per dag, vecka och månad. Vidare kan kunden också ange en maxgräns för hur mycket tid hen kan lägga på spel per dag, vecka eller månad. Valet gäller under hela perioden som kunden har angivit och kan inte avbrytas varken av kunden eller av Miljonlotteriet.

   • Miljonlotteriet stöttar kunden med spelproblem med olika alternativ till hjälp, till exempel genom att hänvisa till Stödlinjen, uppmana kunden i att göra ett speluppehåll eller tipsa om attkontrollera sina spelvanor med verktyget Gametest.

   • Med funktionen Spelstopp kan kunder som anser att de spelar för mycket stänga av sig själva från att kunna spela på Miljonlotteriet.se. Kunden väljer då att stoppa sig från spel i en vecka, en månad eller tills vidare. 

   • På Miljonlotteriets hemsida kan alla kunder lätt och smidigt hitta omfattande information om hur alla spel fungerar, till exempel att slumpen alltid styr. På hemsidan finns även tydlig information om åldersgräns, spelansvarsverktyg, självtest, gränssättning och information om vad man kan göra om man behöver stöd och hjälp.

Överskottet till en god sak

Hela överskottet från Miljonlotteriets försäljning går oavkortat till IOGT-NTO-rörelsens verksamheter. Miljonlotteriet är lotteriet för alla som känner att andras välmående är högsta vinsten. Så har det alltid varit. Hos Miljonlotteriet ger varje skraplott och bingobricka fler människor det stöd de behöver för att komma till en trygg och drogfri miljö. 

Miljonlotteriets dröm är en bättre värld för alla, där ingen far illa av alkohol eller andra droger. Det har varit vår drivkraft sedan starten 1964. Tack vare vårt lotteri och våra övriga spelformer kan IOGT-NTO-rörelsen rädda liv och jobba med allvarliga samhällsproblem. Ett exempel på den verksamheten är Kamratstödet. 

För personer som farit illa av missbruk kan en trygg gemenskap vara det som gör skillnaden mellan liv och död. Med hjälp av försäljningen av Miljonlotteriets produkter bedriver IOGT-NTO-rörelsen kamratstödsverksamheter runt om i hela Sverige och som välkomnar alla unga och vuxna i behov av stöd. Somliga får den hjälp de behöver för att hantera ett medberoende, andra hjälps bort från en livsfarlig vardag fylld av alkohol och droger. Via Kamratstödet och dess människor med liknande erfarenhet hittar deltagarna den kraft de behöver för att ta sig vidare och bort från sitt missbruk.

Viktiga händelser i Miljonlotteriets historia:
1964 – Lotteriet startar
1967  Lottförsäljning via prenumeration inleds
1971  Datorisering
1992 – Lotten blir en skraplott. Namnet ”Miljonlotteriet” tas. Vinnare av DM-nyckeln. TM introduceras.
1996 – Första lotten i butik: ”Tjugan”. Soberkoncernen bildas.
1999 – Når 100 000 prenumeranter
2001 – Miljonlotteriet lanseras i Norge
2002 – Butiksbolaget Spero AB bildas
2003 – Onlinebolaget Spero AB bildas
2006 – Lottvalidering via miljonlotteriet.se
2008 – Vinner ”Sveriges Friskaste Företag”
2009 – Onlinespel lanseras (bingo, skraplotter)
2010 – Första tv-formatet ”Miljonlotteriet Lyckohjulet” lanseras
2011 – Miljonlotteriet International AB bildas
2012 – En helt ny sajt lanseras. Når 200 000 kunder.
2013 – Tv-formatet ”Miljonlotteriet Pengarna på Bordet!” har premiär. Digital prenumeration lanseras.
2014 – Jubileumsår 50 år. Jubileumslotten lanseras.
2015 – Utveckling av egen spelplattform och mobila spel
2016 – Responsiv sajt. ”Word Ahoy”-spelet lanseras. Juletiketten lanseras. Inloggning via Mobilt BankID.
2019 – Miljonlotteriet beviljas, som första föreningsdrivna rikslotteri med såväl traditionella skraplotter som digitala lotter, den nya spellicensen i Sverige.

Här kan du läsa mer om Miljonlotteriet och IOGT-NTO
IOGT-NTO startade Miljonlotteriet 1964. Läs mer här