Miljonlotteriets arbete med spelansvar

Vårt arbete med spelansvar

För mycket av det roliga är aldrig bra – och det gäller inte minst för spel. Drömmen om den stora vinsten som ska förändra livet finns hos oss de allra flesta och är en viktig drivkraft i spel. Men det finns också en baksida med spel, där vardagen kan förändras radikalt om man spelar för mycket. Det har vi på Miljonlotteriet stor respekt för.

Vår målsättning är att Miljonlotteriet ska ligga i framkant när det gäller spelansvar. Spelansvarsarbete minskar risken för att spelare ska utveckla spelproblem så att spel kan fortsätta vara roligt. Därför är det viktigt att spelansvar är grunden i allt vi gör – ansvar måste alltid gå före vinst.  Vi arbetar praktiskt med spelansvar inom hela företaget, från produktutveckling och marknadsföring till försäljning.

Åldersgräns 18 år

Man måste vara 18 år för att kunna få spela på Miljonlotteriets spel. 18-årsgränsen omfattar allt från prenumerationslotter och spel på internet till butiksförsäljning och försäljning via föreningar. Forskning visar att ju tidigare man börjar spela desto större är risken att man hamnar i ett osunt spelande. 18-årsgränsen är en viktig del i vårt spelansvarsarbete och vi har noggranna kontroller för att säkerställa detta följs för de olika spelen.

Marknadsföring

Vår reklam ska vara hederlig, laglig och inte påträngande. Reklamen ska inte rikta sig mot sårbara grupper eller minderåriga. Det tycker vi är viktigt. Vi följer de riktlinjer för marknadsföring som vi och de övriga svenska spelbolagen kommit överens om. Riktlinjerna innebär att spelreklam inte får:

●  vara stötande, påträngande eller vilseledande
●  hävda att utfallet av själva dragningen i turspel beror på något annat än slumpen
●  innehålla felaktiga uppgifter om möjligheterna till vinst
●  vara riktad mot ungdomar eller sårbara och särskilt utsatta grupper i samhället
●  uppmana till överdrivet spelande eller hävda att det saknas risker med överdrivet spelande

Syftet med Miljonlotteriets reklam är inte att få människor att spela mer: vi ska attrahera de som redan är intresserade av att spela och erbjuda dem bättre produkter än vad våra konkurrenter gör. Och för att göra det måste vi göra bra och ansvarsfull reklam.

Verktyg och tips

Vi på Miljonlotteriet vill hjälpa våra spelare att spela sunt. Ett bra sätt är att sätta personliga gränser för sitt spelande. Hos oss kan du bestämma i förväg hur mycket tid och pengar du vill lägga på spel. Du kan också stänga av dig själv från allt spel om du vill. Vi har även ett anonymt självtest där du kan kolla av dina spelvanor och få tips och råd. Här nedan kan du läsa mer om våra olika verktyg och självtest.
Att sätta spelgränser
För att du ska ha bra kontroll på ditt spelande rekommenderar vi dig att sätta spelgränser i en spelgräns. Här kan du välja hur mycket pengar du vill sätta in på ditt spelkonto per dag, vecka eller månad. Du kan också sätta gränser för hur mycket pengar du tycker är okej att förlora per dag, vecka eller månad. I spelgränsen kan du också ställa in hur mycket tid du är villig att lägga på ditt spelande.  
Om du når någon av dina satta gränser stoppas du från ytterligare spel fram till dess att en ny tidsperiod startar. Du kan själv gå in och ändra dina gränser när du vill. Om du vill sänka din gräns börjar den gälla direkt. Om du däremot vill höja din gräns uppdateras den först när nästa tidsperiod startar, dock tidigast efter 48 timmar.
Att stänga av sig själv
Om du av någon anledning vill göra ett uppehåll i ditt spelande kan du när som helst stänga av dig själv från spel på miljonlotteriet.se. Du kan välja att stänga av dig själv i en vecka, en månad eller tills vidare. Om du väljer tills vidare betyder det att du stänger av dig själv från spel hos oss i minst ett år. Miljonlotteriets Kundcenter kan inte häva blockeringen. Om du ibland känner att spel tar för mycket av din tid rekommenderar vi att du börjar med att stänga av dig från spel i en vecka.
Självtest

Hos oss kan du göra ett anonymt självtest för att testa hur ditt spelande ser ut. Efter att ha svarat på några frågor får du en indikation på om du spelar sunt eller om det finns något som tyder på riskabla spelvanor. Utifrån dina svar får du sedan tips som till exempel kan handla om att sätta gränser, att göra ett uppehåll eller att ringa Stödlinjen för att diskutera dina spelvanor. Tanken är att ge dig mer information om vad du kan göra för att hålla ditt spelande på en sund nivå och att öka kunskaperna om riskerna med spel.

 

Håll koll på ditt spelande

Hur påverkar ditt spelande dig egentligen? Få svar med vårt enkla självtest.

Gör test >>

Sätt budgetar för hur mycket tid och pengar du vill lägga på spel.

Sätt budgetar >>

 

____

Om slumpen och tankefällor

Om slumpen

Vi människor söker regelbundenhet och mönster i det vi upplever. Det gäller även när vi spelar. Gemensamt för många som får problem med spel är att de tror att det är deras egen skicklighet som avgör om de vinner eller förlorar i turspel som bingo, lotto eller spelautomater. I själva verket är det naturligtvis slumpen som styr om de vinner eller förlorar. Självklart finns det spel, inte minst sportspel, där den egna kunskapen kan vara till hjälp. Men skicklighet kan aldrig bli en garanti för att man ska vinna. 

Alla spel hos Miljonlotteriet är slumpspel. I Bingo betyder det till exempel att det är slumpen som bestämmer vilka nummer som kommer upp i varje spel. Slumpen i sig har inget minne och det innebär också att varje spel är ett nytt spel, och du kommer inte närmare en vinst bara för att du har förlorat eller varit nära att vinna några gånger. Det innebär att man inte kan påverka resultatet på något sätt. Ibland kanske man vinner men man förlorar också. Det är så spel är uppbyggda.

Myter och tankefällor

Det är ganska vanligt att spelare har felaktiga uppfattningar om hur spel fungerar. Man tänker fel helt enkelt och det har ingenting med intelligens att göra. Tankefällor är vanligare hos personer som är spelberoende än hos andra spelare. 

Det är också vanligt att spelare styrs av vidskeplighet. Man kan till exempel tro att en särskild spelautomat eller något klädesplagg för tur med sig. Speciellt om man tidigare har vunnit på just den spelautomaten eller hade en speciell tröja på sig när man vann.

Här är några vanliga myter och tankefällor om bingo och lotter:

1. Nu har jag spelat jättelänge på det här spelet, så nu måste det snart vara min tur att vinna!
Det spelar ingen roll hur länge eller för hur mycket pengar du har spelat. Det är helt och hållet slumpen som avgör om du vinner eller inte.

2. Miljonlotteriet kan styra vilka nummer som ropas ut!
Alla spel är helt styrda av en slumptalsgenerator och kan inte manipuleras av vare sig Miljonlotteriet eller någon annan. Bingokontrollsystemet är kontrollerat och godkänt av Lotteriinspektionen.

3. Nu har jag förlorat fyra gånger i rad, så nu borde jag vinna!
Du kommer inte närmare en vinst bara för att du har förlorat några gånger. Det är ett nytt spel varje gång. Chansen att vinna är lika stor hela tiden. 

4. Jag har vunnit tre gånger i rad på detta bingospelet så det måste vara mitt turspel!
Nej, det finns inga sådana saker som "turmaskiner eller spel". Spelarna kommer att se mönster i hur spel betalar ut, och därför tycka att dessa är turspel. De kan till och med ha favoriter på grund av tidigare vinster. Men dessa mönster är verkligen slumpmässiga. Varje omgång är oberoende. 

5. Jag har större chans att vinna om jag får mina lotter i samma serieföljd 
Det spelar ingen roll i vilken ordning eller serieföljd som du får dina lotter. Det är fortfarande slumpen som avgör vilken lott som det är vinst på.

Om spelproblem

Hur stort är problemet?
Spel ska vara roligt. Men för vissa går spelandet för långt och blir till ett problem. Man räknar med att knappt fyra procent av svenskarna har spelproblem, vissa av dem i en sådan utsträckning att de räknas som spelberoende. I Sverige handlar det om cirka 340 000 personer som har någon grad av spelproblem och cirka 45 000 av dem bedöms vara spelberoende. Och för varje person som har ett beroende så finns också anhöriga, vänner och kollegor som i olika utsträckning blir drabbade.
Vem blir spelberoende?
Det finns inte någon enkel förklaring till varför någon blir spelberoende. Men forskning har visat att både genetiskt arv, barndomsupplevelser och miljö har betydelse. I praktiken betyder det att om en förälder är spelberoende är det mer sannolikt att man själv kan få problem, liksom om man till exempel vunnit pengar på spel någon gång tidigt i livet. Om man tillbringar mycket tid i en miljö där spel och spelreklam förekommer ökar också risken.
Att vara spelberoende
Spelberoende är den allvarligaste formen av spelproblem. Den som är spelberoende har blivit beroende av spel på samma sätt som en alkoholist är beroende av alkohol. Efter ett tag krävs det att man spelar oftare eller för större summor för att få samma kick.

Det är vanligt att man spelar mer eller lånar pengar för att vinna tillbaka pengar man förlorat, och ibland slutar det med att man begår brott för att kunna betala tillbaka sina skulder och fortsätta spela.

Spelproblem och spelberoende drabbar inte bara den som spelar. Även de anhöriga påverkas på olika sätt, liksom arbetskamrater och andra personer runt omkring spelaren. Ofta berättar den som är spelberoende inte om vidden av sitt spelande, vilket kan leda till gräl, oro och misstänksamhet. Skilsmässor är vanliga, och det är inte ovanligt att man missköter sitt arbete eller sina studier eftersom man är så upptagen av spel.
De flesta med spelproblem försöker sluta spela eller kontrollera sitt spelande på egen hand men lyckas inte. Det krävs oftast professionell behandling för att en spelberoende kan komma tillrätta med sina problem. 
Kunskap är den anhörigas bästa vän

Som anhörig är det viktigt att ha någon att prata med som man litar på. Det kan vara en vän eller någon professionell. Det kan kännas svårt att bli lurad av någon man tycker mycket om, och ibland tar anhöriga på sig skuld för problem som har uppstått trots att ansvaret är spelarens. 

Lär dig mer om spelberoende, om hur man som anhöriga kan uppleva sin situation och vad man bör och inte bör göra. Prata med folk som vet. Stödlinjen för spelare och anhöriga har många års erfarenhet av att prata med personer med spelproblem och deras anhöriga. Stödlinjen kan också hjälpa dig att få kontakt med din närmaste spelberoendeförening eller med kunniga kuratorer och psykologer.

Om spelandet blir ett problem
Stödlinjen
Hit kan spelare och anhöriga ringa för att få stöd och tips. Det är gratis och du kan vara helt anonym.
Till Stödlinjen >>

Gamblers Anonymous (GA) 
Gamblers Anonymous är byggt på det program som utarbetats av Alcoholics Anonymous (AA). Besök deras webbsida för information om grupper och mötestider. 
Till Gamblers Anonymous >>

Spelberoendes riksförbund 
Hjälp till självhjälp fungerar. Här hittar du Spelberoendes riksförbunds alla kamratgrupper i Sverige. 
Till Spelberoendes riksförbund >>

Sluta-spela.se 
En resurssida som riktar sig till alla som vill veta mer om spelproblem och spelberoende. 
Till Sluta-spela.se >>

Statens folkhälsoinstitut 
Folkhälsoinstitutet ansvarar för förebyggande insatser mot spelberoende i Sverige. 
Till Statens folkhälsoinstitut >>

Spelinstitutet 
Webbaserat självhjälpsprogram som hjälper dig att minska eller helt avstå från spel om pengar. 
Till Spelinstitutet >>

Miljonlotteriet förbehåller sig rätten att kontakta kunden i ett förebyggande syfte.