Ring och beställ dina lotter
031-338 28 20Välj hur du vill logga in.
För mycket av det roliga är aldrig bra – och det gäller inte minst för spel. Drömmen om den stora vinsten som ska förändra livet finns hos oss de allra flesta och är en viktig drivkraft i spel. Men det finns också en baksida med spel, där vardagen kan förändras radikalt om man spelar för mycket. Det har vi på Miljonlotteriet stor respekt för.
Vår målsättning är att Miljonlotteriet ska ligga i framkant när det gäller spelansvar. Spelansvarsarbete minskar risken för att spelare ska utveckla spelproblem så att spel kan fortsätta vara roligt. Därför är det viktigt att spelansvar är grunden i allt vi gör – ansvar måste alltid gå före vinst. Vi arbetar praktiskt med spelansvar inom hela företaget, från produktutveckling och marknadsföring till försäljning.
Man måste vara 18 år för att kunna få spela på Miljonlotteriets spel. 18-årsgränsen omfattar allt från prenumerationslotter och spel på internet till butiksförsäljning och försäljning via föreningar. Forskning visar att ju tidigare man börjar spela desto större är risken att man hamnar i ett osunt spelande. 18-årsgränsen är en viktig del i vårt spelansvarsarbete och vi har noggranna kontroller för att säkerställa detta följs för de olika spelen.
Vår reklam ska vara hederlig, laglig och inte påträngande. Reklamen ska inte rikta sig mot sårbara grupper eller minderåriga. Det tycker vi är viktigt. Vi följer de riktlinjer för marknadsföring som vi och de övriga svenska spelbolagen kommit överens om. Riktlinjerna innebär att spelreklam inte får:
● vara stötande, påträngande eller vilseledande
● hävda att utfallet av själva dragningen i turspel beror på något annat än slumpen
● innehålla felaktiga uppgifter om möjligheterna till vinst
● vara riktad mot ungdomar eller sårbara och särskilt utsatta grupper i samhället
● uppmana till överdrivet spelande eller hävda att det saknas risker med överdrivet spelande
Syftet med Miljonlotteriets reklam är inte att få människor att spela mer: vi ska attrahera de som redan är intresserade av att spela och erbjuda dem bättre produkter än vad våra konkurrenter gör. Och för att göra det måste vi göra bra och ansvarsfull reklam.
Hos oss kan du göra ett anonymt självtest för att testa hur ditt spelande ser ut. Efter att ha svarat på några frågor får du en indikation på om du spelar sunt eller om det finns något som tyder på riskabla spelvanor. Utifrån dina svar får du sedan tips som till exempel kan handla om att sätta gränser, att göra ett uppehåll eller att ringa Stödlinjen för att diskutera dina spelvanor. Tanken är att ge dig mer information om vad du kan göra för att hålla ditt spelande på en sund nivå och att öka kunskaperna om riskerna med spel.
Vi människor söker regelbundenhet och mönster i det vi upplever. Det gäller även när vi spelar. Gemensamt för många som får problem med spel är att de tror att det är deras egen skicklighet som avgör om de vinner eller förlorar i turspel som bingo, lotto eller spelautomater. I själva verket är det naturligtvis slumpen som styr om de vinner eller förlorar. Självklart finns det spel, inte minst sportspel, där den egna kunskapen kan vara till hjälp. Men skicklighet kan aldrig bli en garanti för att man ska vinna.
Alla spel hos Miljonlotteriet är slumpspel. I Bingo betyder det till exempel att det är slumpen som bestämmer vilka nummer som kommer upp i varje spel. Slumpen i sig har inget minne och det innebär också att varje spel är ett nytt spel, och du kommer inte närmare en vinst bara för att du har förlorat eller varit nära att vinna några gånger. Det innebär att man inte kan påverka resultatet på något sätt. Ibland kanske man vinner men man förlorar också. Det är så spel är uppbyggda.
Det är ganska vanligt att spelare har felaktiga uppfattningar om hur spel fungerar. Man tänker fel helt enkelt och det har ingenting med intelligens att göra. Tankefällor är vanligare hos personer som är spelberoende än hos andra spelare.
Det är också vanligt att spelare styrs av vidskeplighet. Man kan till exempel tro att en särskild spelautomat eller något klädesplagg för tur med sig. Speciellt om man tidigare har vunnit på just den spelautomaten eller hade en speciell tröja på sig när man vann.
Här är några vanliga myter och tankefällor om bingo och lotter:
1. Nu har jag spelat jättelänge på det här spelet, så nu måste det snart vara min tur att vinna!
Det spelar ingen roll hur länge eller för hur mycket pengar du har spelat. Det är helt och hållet slumpen som avgör om du vinner eller inte.
2. Miljonlotteriet kan styra vilka nummer som ropas ut!
Alla spel är helt styrda av en slumptalsgenerator och kan inte manipuleras av vare sig Miljonlotteriet eller någon annan. Bingokontrollsystemet är kontrollerat och godkänt av Lotteriinspektionen.
3. Nu har jag förlorat fyra gånger i rad, så nu borde jag vinna!
Du kommer inte närmare en vinst bara för att du har förlorat några gånger. Det är ett nytt spel varje gång. Chansen att vinna är lika stor hela tiden.
4. Jag har vunnit tre gånger i rad på detta bingospelet så det måste vara mitt turspel!
Nej, det finns inga sådana saker som "turmaskiner eller spel". Spelarna kommer att se mönster i hur spel betalar ut, och därför tycka att dessa är turspel. De kan till och med ha favoriter på grund av tidigare vinster. Men dessa mönster är verkligen slumpmässiga. Varje omgång är oberoende.
5. Jag har större chans att vinna om jag får mina lotter i samma serieföljd
Det spelar ingen roll i vilken ordning eller serieföljd som du får dina lotter. Det är fortfarande slumpen som avgör vilken lott som det är vinst på.
Som anhörig är det viktigt att ha någon att prata med som man litar på. Det kan vara en vän eller någon professionell. Det kan kännas svårt att bli lurad av någon man tycker mycket om, och ibland tar anhöriga på sig skuld för problem som har uppstått trots att ansvaret är spelarens.
Lär dig mer om spelberoende, om hur man som anhöriga kan uppleva sin situation och vad man bör och inte bör göra. Prata med folk som vet. Stödlinjen för spelare och anhöriga har många års erfarenhet av att prata med personer med spelproblem och deras anhöriga. Stödlinjen kan också hjälpa dig att få kontakt med din närmaste spelberoendeförening eller med kunniga kuratorer och psykologer.