Junis i Umeå håller öppet under alla skollov, då behovet är extra stort.

JUNIS I UMEÅ  |  NYKTRA INITIATIV #16

Februarilov som motverkar utsatthet

När en familj inte har råd med bussbiljetterna ordnar Junis i Umeå med skjuts. Under nästan årets alla dagar är föreningen en extra viktig träffpunkt för barn som växer upp i utsatta områden. Speciellt under skolloven som skapar krav.

Varje onsdag är matgemensken stor i IOGT-NTO-rörelsens ordenshus i Umeå. Här samlas barn, småsyskon och föräldrar för att äta kvällsmat tillsammans. Men också för att umgås och ha kul tillsammans efteråt. Precis som med föreningens läxhjälp, kompiskvällar och friluftsaktiviteter är tanken att maten och lekarna ska bjuda in vem som helst oavsett bakgrund och hemförhållanden. Alla aktiviteter är gratis för att välkomna även dem som svårt att betala medlemsavgifter, berättar Jörgen Törngren, som är verksamhetsansvarig.

– Om vi inte hade funnits så hade helt klart varit mycket tråkigare för flera av barnen. Många har inga andra fritidsaktiviteter att se fram emot, säger han.

Trygg träffpunkt sex dagar i veckan

Behovet av meningsfull fritid är stort, inte minst i stadens utsatta områden. Sex dagar i veckan nästan hela året om och under alla skollov håller föreningen öppet. Mest handlar det om att bara skapa ett forum där både stora och små kan ha kul tillsammans. Men också att stötta dem som växer upp under uppenbart kämpiga förhållanden.

– Det är klart att man kan märka att vissa barn har det tufft. En del har kläder som är ärvda i flera omgångar, andra kommer hungriga till oss. Det kan vara saker som barnen säger, eller att vi kommer hela familjer nära. Då finns vi där, kan lyssna och lägga extra resurser.

”En del har kläder som är ärvda i flera omgångar, andra kommer hungriga till oss.”

Erbjuder utsatta familjer skjuts

Resurserna kan vara att fixa med speciella kompisaktiviteter just för dem som behöver det mest, att ordna fram nya kläder eller att skicka med mat hem.

– Om vi får höra att en familj saknar bil eller inte har råd att ta bussen till en aktivitet så händer det att vi hämtar dem, säger Jörgen.

Insatserna gör bevisligen skillnad. Jörgen får ta emot kramar från barnen under varje träff och lovord när han träffar tidigare deltagare som hunnit bli vuxna.

– De kan berätta hur mycket föreningen har betytt för dem, hur de påverkades positivt av att få något meningsfullt att göra som liten och att det gav dem en roll i en gemenskap.

”Om vi får höra att en familj saknar bil eller inte har råd att ta bussen till en aktivitet så händer det att vi hämtar dem.”

Februarilov som ger stolta barn

Lika mycket handlar det om att ge barnen upplevelser som de kan vara stolta över.

– När barnen kommer tillbaka till skolan efter februarilovet så kan frågan om vad de hittat på skapa ett utanförskap. För vissa barn har inget att berätta efter lovet. Vi ger dem en berättelse. Och man kan verkligen se att många av barnen skiner upp när de får berätta den.

”Vissa barn har inget att berätta efter lovet. Vi ger dem en berättelse. Och man kan verkligen se att många av barnen skiner upp när de får berätta den.”

FAKTA: Junis i Umeå är bara ett av många Nyktra Initiativ
Junis i Umeå är ett av de nyktra initiativ som Miljonlotteriet stöttar. Hela vårt överskott går till föreningar och eldsjälar som brinner för att motverka alkoholens- och drogernas skadliga effekter i samhället. Vi står även för klartänkta insatser och positiva exempel som verkar för en hälsosam förändring. Nyktra Initiativ som gör skillnad för oss alla.

Läs mer om ändamålet
Beställ lotter som gör skillnad