Anne fick hjälp av IOGT-NTO och Miljonlotteriet att bli kvitt sitt missbruk.

Stödet från IOGT-NTO blev räddningen för Anne

Anne brottades med ett svårt missbruk. Två nyfunna vänner på IOGT-NTO blev vändpunkten och räddningen.

Annes missbruk började redan i tonåren och det skulle dröja tills hon var 47 år innan vändningen kom.

– Jag hade inga anhöriga och kände mig alltid utanför. Genom ett volontäruppdrag för Kriminellas revansch i samhället stötte jag på Sofia och Krister, som är medlemmar i IOGT-NTO, berättar Anne.

De blev snart goda vänner och Anne fick möjlighet att umgås i ett tryggt och drogfritt sammanhang.

– Sofia och Krister såg mig verkligen och fanns hela tiden där. Jag slapp ensamma helger och kunde följa med på olika IOGT-NTO-aktiviteter.

Tungt återfall

Uppehållen från missbruket blev tätare och längre, men under hösten 2017 fick Anne en rad tunga återfall.

– Själv kunde jag inte se hur mycket det gått utför. Men Sofia och Krister såg det tydligt.

De stämde träff med Anne och hennes äldsta son på en hamburgerrestaurang. Anne fick ett ultimatum: Antingen bryter du med drogerna eller så ser vi till att du blir inlagd och att din son hamnar någonstans där han är trygg.

– Till en början käftade jag emot. Men sedan tittade jag på min son och såg att han grät och då tänkte jag: vad är det jag håller på med?

Drogfritt boende

Något behandlingshem ville inte Anne till. Lösningen blev att hon och sonen fick flytta in i IOGTNTO: s föreningslokaler.

– Det var en stor trygghet att bo där och hela föreningen var engagerad i mig och min son. Miljön var helt drogfri och budskapet var glasklart: kommer vi på dig med droger så åker du ut.

Anne blev kvar i föreningslokalen i ett halvår och under den tiden lyckades hon sätta punkt för sitt missbruk. Idag bor hon och sonen i Södertälje och Anne arbetar som motivatör på Kris.

– Jag kämpar med skammen och ångesten över hur missbruket påverkade mina barn. Men jag ser hoppfullt på framtiden, säger Anne.

Råd till anhöriga

Hennes råd till anhöriga utgår från hennes egna erfarenheter.

– Även om det är frustrerande för omgivningen så är det den missbrukande människan som själv måste ta beslutet att sluta. Under tiden kan du bara förmedla: jag finns här, jag vill och kan stötta dig, men jag tänker inte bli medberoende.

Läs mer om hur Miljonlotteriets överskott gör skillnad
Beställ lotter som hjälper utsatta