Skrapglädje som bidrar till att göra livet bättre för andra

Din skrapglädje bidrar till att göra livet bättre för andra

Som prenumerant i Miljonlotteriet får du varje månad en massa chanser att skrapa fram vinster som både kan förverkliga dina drömmar och sätta guldkant på vardagen. Men oavsett om du vinner stort eller smått så hjälper du andra som har det tufft – med särskilt fokus på barn och unga.

Nyktra Initiativ gör skillnad 

Miljonlotteriet har i 60 år använt hela överskottet för att minska alkoholens och drogernas skadliga effekter i samhället. Vi kallar det för Nyktra Initiativ och det innebär att vi stöttar insatser, föreningar och eldsjälar som verkar för en hälsosam förändring runt om i landet. Det gör skillnad för oss alla. Här kan du läsa om några av initiativen:

Föräldrar tillsammans | NYKTRA INITIATIV #32

I Ronneby går familjer samman för att hjälpa varandra att upptäcka drickande och droganvändande bland barn och ungdomar.

Föräldrar är en viktig pusselbit när det kommer till att minska användningen av alkohol- och droger bland unga. Men i en värld där barnen lever egna liv på bland annat sociala medier kan det vara lätt som vårdnadshavare att tappa kontrollen. Därför startades Föräldrar tillsammans, med familjecoacher som söker upp familjer för att bjuda in till infoträffar och forum där familjer kan ta stöttning av varandra i föräldraskapet.

– Vi berättar om vilka droger som finns, hur drogerna påverkar kroppen och hur man kan upptäcka ett droganvändande hos sitt barn, säger Lina Hamadeh, en av föräldracoacherna som driver initiativet i Ronneby.

Familjekällan i Falun | NYKTRA INITIATIV #18

När du har som mål att rädda en person som missbrukar kan du i stället förlora dig själv. Anhöriga kan behöva hjälp att komma ur ett medberoende. 

– Att träffa andra i samma sits kan göra all skillnad i världen. Det är när du får höra att det finns fler i samma sits som du kan börja se mönstret och förstå att det inte är din förälder eller din partner utan en beroendeperson som du försöker förändra. Det kan ge insikten att du måste rädda dig själv, och dina barn, före du räddar någon annan, säger Marie Hillner som är initiativtagare till Familjekällans anhörigstöd och verksamhetsutvecklare vid IOGT-NTO i Dalarna.