Läs om Junis Sportkollo i Oxelösund

SPORTKOLLO | NYKTRA INITIATIV #45

Sportkollo toppar inte - alla barnen är toppen

Under Sportkollos två dagar i Oxelösund har barn aktiverat både muskler, koordination och mängder av leenden.

Vilja vara med

Barnen ska för en billig summa ha möjlighet att testa olika sporter, men det viktigaste är att röra på sig och aktivera sina smilband.

- Vi kallar det Sportkollo för att avdramatisera idrottandet. Vi tävlar inte, alla ska vara med och ha kul, säger Andreas, projektledare hos Junis.

Från badminton till discgolf

Full fart varje dag och skönt häng mellan aktiviteterna.

- Första dagen var det träning, badminton och pingis - sporter som inte kräver dyr utrustning. Dag två fick barnen testa innebandy och discgolf, en kul aktivitet för hela familjen, tipsar Andreas.

Lära sig att jobba i grupp

Barnen besökte även Bodaborg äventyrshus där de jobbade i grupper och löste uppgifter tillsammans utan tävlingsmoment. Fokus var på samarbete och gruppkänsla.

- En populär aktivitet var klätterväggen med nivåer för alla. Nästan alla klättrade, säger Andreas.

Alla ska kunna delta

Välmående är viktigt och alla ska ha möjlighet att röra på sig. Det är bra för hälsan och gör skolan roligare.

- Junis Sport samarbetar med Generation Pep för att alla ska röra på sig utan att tävla. Vi vill att alla ska kunna vara med, oavsett familjeförhållanden och ekonomisk situation, förklarar Andreas.

Guldkant på sommaren

Junis har många läger i Sverige. Det unika med detta är att barnen ska få en fin sommarutgångspunkt från deras vardag.

- Vi vill skapa gemenskap och låta barnen träffa nya kompisar i regionen. Detta sätter guldkant på sommaren, särskilt för de som inte kan åka på semester, säger Andreas.

Alla har råd

För att så många som möjligt ska ha möjlighet att delta var priset kraftigt reducerat. Alla bor i sovsalar på sportcamp med våningssängar, precis som på ett klassiskt sommarkollo.

- Det skapade en mysig känsla. Efter en aktiv dag var det tyst och lugnt på kvällen, och barnen somnade snabbt, beskriver Andreas.

Simma lugnt

Junis har även andra aktiviteter som skapar samhällsnytta, som simskolor.

- Jag brinner för att barn ska ha roligt. Det är underbart att se deras ögon lysa. Vi har simskola hela sommaren, vilket är oerhört viktigt. Att se barnen lära sig simma och växa av det är speciellt, säger Andreas.

Glädje det viktigaste

Ledarna är avgörande för att lägren ska bli lyckade. Om de inte har kul, är det svårt att få ledare. Vid frågan vad som var bäst vid årets läger svarade alla ledare glädje.

- Man lyfte sporttema, gemenskap, men framför allt att det var roligt. Ett ord som sammanfattar hela Sportkollo är glädje, avslutar Andreas.

Om Junis Sörmland 

Junis Sörmland har en mix av aktiviteter. Allt från simskolan i Nyköping, pyssel, film till disco. På loven arrangeras det kollon och läger. Mottot är att alla barn ska ha kul. 

Sommarens viktigaste lott
Läs mer om det goda ändamålet