Viktiga mötesplatser som stöttar utsatta unga.

Mötesplatser som stöttar unga

Viktiga träffpunkter där unga ges möjligheter att prova sina vingar. Men framför allt platser att bara kunna hänga på utan att behöva tacka nej till alkohol och droger. Extra viktiga för ungdomar som vuxit upp i utsatta hem – eller har trillat dit själva.

När alkohol är en del av normen i vuxenvärlden kan det vara svårt att hitta nyktra alternativ även som tonåring. Som en del av det sociala är öl, vin och sprit ofta närvarande i offentliga miljöer. Inte minst när det kommer till firanden som skolavslutningar och högtider, och någon känner någon som kan köpa ut. Det och risken för erbjudas livsfarliga droger ute på staden i kan vara inkörsporten till ett tidigt och livslångt missbruk. Även som ung vuxen kan det vara svårt att hitta ställen att umgås på där du inte behöver tacka nej till alkohol.

Umgänge utan fylla och fest
Det är därför som Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, och även andra delar av IOGT-NTO-rörelsen ordnar med träffpunkter för unga runt om i Sverige. Lokaler som garanterat är fria från alkohol och droger, men som ger möjligheter för både kompisträffar och kreativitet. Här kan unga styra helt över aktiviteterna och driva egna projekt under förutsättningar som inte finns någon annanstans. Allt från kulturevenemang till driften av välbesökta kaféer. 

Extra viktigt för utsatta ungdomar
För den som vuxit upp och bor i ett där alkoholen och kanske även droger varit en del av vardagen, är dessa mötesplatser extra viktiga. För dessa ungdomar fungerar träffpunkterna inte bara som platser att träffa kompisar och ha kul på. För dem är det frizoner som ger en paus från det stökiga som de annars får uppleva. En plats där de bara kan få vara ungdomar.    

Ljuspunkt för unga beroende

För unga människor som trillat in i ett beroende själva är möjligheten att umgås långt från alkohol och droger även en förutsättning för att kunna leva nyktra och drogfria liv. Därför är även de återkommande träffarna som anordnas av unga kamratstöd ett viktigt inslag runt om i landet. Både för som redan hunnit ta sig ur ett missbruk eller genomgår behandling.

Läs mer om ändamålet
Beställ lotter som gör skillnad