Rosa Villan i Jönköping är en frizon för utsatta ungdomar.

ROSA VILLAN  |  NYKTRA INITIATIV #31

Mötesplats mot ungdomsfylla 

Ett hus som motverkar fylla och droganvändning bland unga. Men framför allt en plats där unga har makt över sin fritid. Rosa villan i Jönköping drivs av ungdomar som vill utmana alkoholnormen och skapa en kreativ frizon. Allra mest åt dem som behöver det mest.

Vätterns strand är en fin plats om sommaren. Här samlas många unga för att fira sina skolavslutningar och för att umgås på sommarlovet. Men läget, stranden och stora gröna ytor gör det också till ett stökigt ställe med mycket ungdomsfylla om kvällarna.

– Det är en plats som många gör sin alkoholdebut på. Därför är det perfekt att skapa en nykter frizon just här, en mötesplats för unga och ett kafé för vem som helst, säger Henrik Yxing, distriktsordförande i UNF, ungdomens nykterhetsförbund, i Jönköping.

”Vätterns strand är en plats som många gör sin alkoholdebut på. Därför är det perfekt att skapa en nykter frizon just här.”

 

Trygg mötesplats som motverkar ungdomsfylla

Med ekonomiskt stöd från IOGT-NTO-rörelsen togs huset över av ungdomsförbundet för ett par år sedan. Sedan dess har det varit ungdomarna själva som drivit arbetet med att rita om, riva ut och bygga om huset. På samma sätt kommer husets innehåll att formas framöver.

– Det kommer vara ett hus som är fullt av liv året om. Det kan bli allt från musikspelningar med band till spel- och filmkvällar. All typ av verksamhet, som skapas av unga, för unga.

”Det kommer vara ett hus som är fullt av liv året om. All typ av verksamhet, som skapas av unga, för unga.”

 

”Vi tar makten över vår fritid”

Att ge ungdomarna rätten att bestämma helt själva är en stor del i husets arbete mot alkohol och droger. Det ger Jönköpings unga en möjlighet att göra verklighet av sina fritidsintressen. Det håller dem borta från fyllan på Vätterns strand – och andra problematiska umgängen. 

– Så var det för mig när jag drogs in i en LAN-förening. Jag tänkte inte ens på att det var nyktert. Det handlade om att spela dator och fanns aldrig att vi skulle dricka alkohol.

”För vissa är Rosa villan extra viktig – och en frizon på riktigt.”

 

Tillflyktsort för utsatta unga

Samtidigt är Rosa villan ett andningshål för unga som av personliga skäl tagit ett tydligt avstånd från alkohol. De som vuxit upp tätt inpå missbruk och har sett vad ett beroende kan göra med en närstående. Och av samma anledning kanske aldrig haft de ekonomiska möjligheterna eller tillräckligt stöd hemifrån för att kunna förverkliga sina intressen. 

– För vissa är Rosa villan extra viktig – och en frizon på riktigt, säger Henrik Yxing.

FAKTA: Rosa villan är bara ett av många Nyktra Initiativ
Rosa villan är ett av de nyktra initiativ som Miljonlotteriet stöttar. Hela vårt överskott går till föreningar och eldsjälar som brinner för att motverka alkoholens- och drogernas skadliga effekter i samhället. Vi står även för klartänkta insatser och positiva exempel som verkar för en hälsosam förändring. Nyktra Initiativ som gör skillnad för oss alla.. 

Beställ lotter som gör skillnad
Läs mer om det goda ändamålet