Upplev Europa i Sverige. Fem sommarplatser med europakänsla.

Vem behöver åka utomlands när kontinentens upplevelser finns på hemmaplan? Här är fem härliga sommarplatser som ger dig europakänsla i Sverige.

1. Smaka på Italien i Falkenberg

Få saker är så förknippat med Italien som pizza. Och få pizzor smakar mer italienskt än i halländska Falkenberg. Här ligger den lilla omtalade pizzerian med det passande namnet Lilla Napoli. Så slå dig ned, glöm allt vad Hawaii-pizza heter och låt smaklökarna ta dig till soliga Neapel. Men glöm inte att boka bord i god tid.

2. Österlen är Sveriges Provence

Vidsträckt grönska, slingriga vägar och blommande lavendelfält. Det är inte svårt att förstå varför skånska Österlen så ofta liknas vid Frankrikes pärla Provence. Så sätt dig bakom ratten i bilen och låt dig förföras av allt från platserna och landskapet till kulturen och människorna. Ta fikapaus hos Mandelmanns och sov gott på hotell i pittoreska Ystad.

3. Åre ger dig alpkänslor

Åreskutans dryga 1 400 meter slår knappast Mont Blanc. Men utsikten där uppifrån liksom upplevelserna runt omkring är minst lika häpnadsväckande. Kabinbanan ger gott om fjärilar i magen, liksom promenader på någon av hängbroarna över de jämtländska forsarna. Missa inte vattenfallen i Tännforsen. Bo bokstavligt högklassigt mitt i byn nära alla matupplevser.

4. Hitta hälsokuren i Bergslagen

Karlsbad, Budapest och Ankara är välkända kurorter. Men det räcker att styra kosan till värmländska Grythyttan för att vårda hälsan på östeuropeiskt vis. Loka brunn är en av Sveriges äldsta kurorter, och där kan du njuta av allt från härliga spabad och god mat till grön rekreation och härlig hotellvistelse utan måsten. Det är vad man kan kalla balsam för själen.

5. I Piteå finner du playan

En riktigt varm, svensk sommardag är många svenska stränder minst lika bra som guldkornen vid Medelhavet. Som den kilometerlånga stranden längs med Piteälvens utlopp. Pite Havsbad är vida känt för sin liv och rörelse. Bo på hotellet som ligger alldeles bredvid, så kan ni unna er siestor både ute och inomhus hela dagen.