Intervju med Paolo Roberto

Paolo Roberto satsar alltid 100 procent

Paolo Roberto satsar alltid 100 procent

Tv-kock, programledare, proffsboxare, skådespelare, tv-kock, författare och föreläsare. Möt Miljonlotteriets Pengarnas på bordets mångsidige programledare Paolo Roberto.

Miljonlotteriets Pengarna på bordet rullar i TV4 på tisdagskvällarna. Vad känner du när du sitter hemma i tv-soffan och ser programmet?

– Att det är ett kul och underhållande program med ett smart upplägg. Det är ju häftigt att följa med på resan när två deltagare kämpar för att kamma hem de två miljonerna som de startar med. Man rycks med.

Rollen som programledare i en tv-show i studio är ny för dig. Hur är det att leda showen?

– Jätteroligt och utmanande. Jag har jobbat mycket med tv genom åren, men aldrig tidigare i en studio. Det är spännande att kliva ur tvingas kliva ur trygghetszonen och visa lite andra sidor än vad jag brukar. Du vet peka med hela handen och spänna blicken i folk. Nu är det mer spontant. Samtidigt tror jag att folk som tittar känner igen mig. Jag gillar ju att jiddra och tjata med människor, och det får jag utrymme för i Miljonlotteriets Pengarna på bordet. 

Var det ett svårt beslut att tacka ja till jobbet?

– Inte alls. Däremot blev jag förvånad. Jag har inte haft den typen av tv-jobb i tankarna innan det här kom upp. Men det var som sagt ett enkelt beslut. Utmaningen att göra något helt nytt lockade. Och så går ju överskottet till något riktigt bra. För mig känns det viktigt att få vara med och bidra till IOGT-NTO:s arbete. De gör ett fantastiskt arbete med att bekämpa alkoholens baksidor i samhället. Den känslan växer sig starkare och starkare hos mig. I programmet visar vi filmer från verksamheten där jag bland annat träffar en kvinna som fick mig att börja gråta. Hennes berättelse var så gripande.      

Du hamnade ju själv snett i tonåren – hur tog du dig bort från svårigheterna?

– Det är en lång historia, men i slutändan handlade det om ett uppvaknande. Det började gå snett för många i mitt gäng och en dag visade en polis ett fotografi på en av mina kompisar som var död. Då bestämde jag mig för att det inte kunde fortsätta.

Berätta vad du pysslar med när du inte är programledare för Miljonlotteriets Pengarna på bordet!

– Tränar och äter pasta, ha ha. Men så är det faktiskt på sätt och vis. Jag är entreprenör och driver fyra företag med 13 anställda. Pasta och träning finns med där. Jag skriver träningsböcker och säljer min egen importerade pasta.   

Vad har du för drömprojekt i framtiden?

– Jag jobbar redan med det bästa jag vet. Jag menar, mat och träning är ju mina stora passioner. Film och tv brinner jag också för. Så nästa projekt kan lika gärna bli en ny bok om träning eller matlagning. Eller så blir det något helt annat. Om jag fick önska helt fritt skulle jag vilja bli arkeolog. Jag är otroligt historieintresserad. Särskilt den svenska stormaktstiden och romarriket. 

Hur föddes intresset för mat?

– Det gick inte att välja. Den italienska maten har ju alltid funnits där sedan jag var liten. I dag är pasta och italiensk mat lättillgänglig i Sverige men när jag växte upp så var det komplicerad matlagning. Jag minns hur jag åkte runt med mina föräldrar och letade ingredienser. Vitlök och olivolja finns överallt i dag men då var det hopplöst svårt att få tag i. 

Tipsa om något gott som passar som tilltugg till programmet klockan nio på tisdagskvällarna!

– Då är det perfekt med en Mozzarella in Carozza. Smält mozzarella mellan frasigt friterade brödskivor. Enkelt och underbart gott.

Vad betyder Italien för dig?

– Det är mitt andra hemland och mitt ursprung. Jag åker dit 12–15 gånger om året och har stor släkt i närheten av Neapel. Jag tillbringade sommarloven där som barn och det har förstås präglat mig. På många sätt känner jag mig italiensk, du vet temperamentet, passionen, satsar jag så satsar jag hundra procent. Men det blir ofta väldigt stort fokus på Italien när man snackar om mig. Sverige är mitt hemland. Jag är född här och det är här jag lever.

För många är du känd som boxaren Paolo. Vilka är höjdpunkterna när du i dag blickar tillbaka på den karriären?

– De stora fighterna. Det är faktiskt bara fyra svenskar som har boxats om världsmästartiteln inom proffsboxningen. Att jag är en av dem är jag stolt över. 

Träning är fortfarande en stor det av ditt liv!

– Det är med elitidrottsmän som med en Ferrari. Ställer du undan den i garaget så rostar den ihop. Jag tränar varje dag men inte så mycket som man kanske tror. En timme varje dag – då mår jag som en kung. Jag varierar löpning och fysträning från kampsporterna. 

Till sist – vad skulle du göra om du vann 2 miljoner?

– Då skulle jag ställa till med en stor baluns för alla mina vänner. En riktig jättemiddag baserad på fantastiska råvaror. Jag älskar att laga mat men på den här festen vill jag bara umgås så jag flyger hit mina fastrar från Neapel så får de laga godsakerna. Mer då? Tja, det vore spännande att investera en större summa pengar i någon smart affär. Det skulle jag göra. 

Fakta Paolo Roberto
Ålder: 44 år
Familj: Barnen Enzo och Elisa.
Bor: I Nacka i Stockholm.
Bakgrund: Växte upp i Upplands Väsby. Drogs in i kriminella kretsar under tonåren. Blev genom sin roll i Staffan Hildebrands film Stockholmsnatt känd som ”Kungen av Kungsan”. Filmen från 1987 är till viss del baserad på Paolos egna våldsamma upplevelser. Fick rätsida på sitt liv och blev proffsboxare. Två titelmatcher om VM-bältet. Utöver boxningen även flerfaldig svensk mästare i taekwondo och kickboxning. Har skrivit flera kok- och träningsböcker. Programledare för bland annat Expedition Robinson, Fear Factor och När & Fjärran.

paolo roberto intervju miljonlotteriets pengarna på bordet Foto: Patric Åberg