Ett samtal kan göra skillnad

Ett samtal kan göra skillnaden

"Du behöver inte må så här. Det finns faktiskt en lösning." Det var budskapet som fick Olle Andersson att slutligen bli nykter. I dag stöttar han andra som befinner sig i den situation han var i då.

Olle Andersson hade ett alkohol-och drogmissbruk som till slut blev ohållbart. Olle sökte hjälp och tog sig tillbaka till nykterheten. Det var när han gick en droginformatörskurs som han och en annan elev kom på idén med en gratis alkoholrådgivning.

– När jag blev nykter var det en helt ny värld som öppnade sig och jag fick ett nytt liv. Det där vill man gärna få bjuda tillbaka, säger Olle.

Sagt och gjort. De byggde upp det 020-nummer som 2003 lanserades med namnet Alkoholrådgivningen.

Genom Alkoholrådgivning får människor någon som lyssnar på dem, stöttar och kan ge råd. Det finns många personer som känner en oro för att de själva, eller andra i deras närhet, dricker för mycket. De flesta som arbetar med alkoholrådgivningen har, precis som Olle, egna erfarenheter av de problem som alkohol och andra droger kan ställa till med. Både för individen och för anhöriga.

Alkoholrådgivningen erbjuder ett stöd när ovissheten och oron är som störst. På så sätt kan det vara möjligt för människor att finna styrkan inom sig själva igen. Samtalet till alkoholrådgvningen är inte något som förändrar allt. Men det kan vara en början.

– I själva verket är det ju så att de som ringer in redan har börjat lösa problemet i och med att de lyfte luren… säger Olle.

Situationer som känns helt hopplösa behöver alltså inte vara det. Det vet Olle. För ingen behöver må så här. Det finns faktiskt en lösning.

Ditt lottköp gör skillnad!

Läs mer om allt bra som IOGT-NTO-rörelsen gör >>

olle andersson alkoholrådgivningen iogt-nto miljonlotteriet drogmissbruk alkoholmissbruk nykter