Hillevi Wahl

Hillevi Wahl tar ställning för barnen

den 21 november 2013

Alla barn har rätt till en vit jul, därför arbetar IOGT-NTO-rörelsen för sjunde året i rad med kampanjen Vit Jul. Möt författaren Hillevi Wahl, en av ambassadörerna för Vit Jul.

Charlotte Perrelli är också stolt ambassadör för Vit Jul >>

För journalisten och författaren Hillevi Wahl är det en självklarhet att alla barn ska få fira en Vit Jul. Det är därför utan tvekan som hon är ambassadör för IOGT-NTO-förbundens kampanj Vit Jul. I år är det sjunde året i rad som förbunden genomför kampanjen.

– Många föräldrar lever i tron att så länge barnen inte säger något så är det okej att ta några glas, men barnen och ungdomarna svarar alltid att om de fick välja, då vill de ha nyktra föräldrar, berättar Hillevi.

Hillevi tycker att kampanjen är genialisk eftersom det handlar om att avstå från alkohol under tre dagar. Många får en tankeställare, andra tar ställning i solidaritet med de barn som lever i familjer där julen är allt annat än vit. Hillevi växte själv upp i ett hem där föräldrarna var alkoholister och hon festdrack tills hon fick barn och insåg att det inte funkade att kombinera barn och alkohol.

– Barn har stenkoll på vem i ett sällskap som är nykter. De vill ha den kollen – OM något händer. Finns det inte någon vuxen som är nykter tar barnen på sig ett ansvar som de inte ska behöva, säger Hillevi.

Hillevi berättar också om att hon som ambassadör möter personer som tack vare att de skriver på för Vit Jul upplever hur de ”slipper” dricka. Andra berättar att Vit Jul inneburit en roligare jul – för den där jobbiga morbrodern som alltid dricker för mycket fick chans att visa andra sidor av sig själv.

Som ambassadör för Vit Jul är Hillevi mån om att sprida budskapet. Hon pratar om kampanjen, hon berättar om varför den finns, hon berättar om hur barn och ungdomar tänker om den.

– Nästan alla känner någon som inte kan hantera alkohol och folk vet inte hur de ska tackla det. Att ta ställning för Vit Jul kan vara ett första steg. Ju fler barn jag möter, desto mer stärkt blir jag i min uppfattning. Alla barn förtjänar en Vit Jul, avslutar Hillevi.

Namn: Hillevi Wahl
Bor: Kungsholmen i Stockholm
Gör: Journalist och författare
Familj: Man och tre barn
Måste på julbordet: Sillen!
Önskar sig i julklapp: Ett liftkort och några skidlektioner i Flottsbrobacken i Stockholm.
Tre boktips i juletid: ”Konsten att vara kvinna” av Caitlin Moran, ”Born to run” av Christopher McDougall och ”Förr eller senare exploderar jag” av John Green.

Hillevi Wahl vit jul ambassadör miljonlotteriet iogt-nto författare journalist Foto: Johan Bergling