Artisten Jan Johansen är ambassadör för kampanjen Vit Jul

Jan Johansen vill ge lite lugn i juletid

den 5 december 2012
Alla barn har rätt till en vit jul, därför arbetar IOGT-NTO-rörelsen för sjätte året i rad med kampanjen Vit Jul. Möt melodifestivalvinnaren Jan Johansen, en av kampanjens många ambassadörer.

Vill du stödja Vit Jul? Köp Vit Jul-lotten >>

Artisten Jan Johansen vill vara en förebild för sina barn. Han är numera nykter. Under december genomför Jan ett tiotal julkonserter runt om i landets kyrkor. Vi fick en pratstund med honom om hans engagemang för Vit Jul, om turnén och om hans tankar om nykterhet.

– Det arbete de ideellt engagerade inom IOGT-NTO-rörelsen gör för Vit Jul är fantastiskt. Det är tragiskt att det ska behövas. Jag mår bättre nykter och allt bra jag har i livet kan jag tacka nykterheten för.

Jan Johansen minns vilken negativ påverkan alkoholen hade på hans tidigare liv.

– När jag drack levde jag i en fantasivärld, tiden gick men jag stod still. Jag trodde att det var bra och det är först nu när jag är nykter som jag inser hur illa allt egentligen var. Jag minns en vardag när jag ställde fram rödvinsglas och min son frågade om han skulle få läsk till maten och jag svarade nej. Det blev en tankeväckare. För sonen betydde rödvinsglas att han borde få läsk.

Under julturnén i december besöker Jan och Peter Ljung ett tiotal orter i Sverige.

– Det är en härlig känsla att sjunga och spela i kyrkor. Kyrkan skapar samtidigt en fin julstämning och ett lugn under en hektisk julmånad. Budskapet bäddas in i mer än musiken – i stämningen och lokalen.

Jan jobbar alltid mycket kring jul. Men just julhelgen är helig. Då vill han vara ledig och umgås med familjen. Vi passar på att önska Jan en God Jul och önskar honom varmt lycka till med turnén!

Snabba frågor med Jan Johansen
Namn: Jan Johansen
Bor: Stockholm
Yrke: Artist
Familj: Fru (Pia), tre barn (Tim 7 år, Christian 13 år, Kim 29 år) och en katt vid namn Alex.
Måste på julbordet: Knäckebröd med kalvsylta och rödbetssallad.
Önskar sig i julklapp: Tid med familjen för att umgås, spela spel och bara få vara tillsammans.
Låttips: Frank Sinatras ”Have Yourself a Merry Little Christmas”.
Kuriosa: Vann melodifestivalen 1995 med låten ”Se på mig”.

Läs mer om allt bra som IOGT-NTO-rörelsen gör >>

Jan Johansen ambassadör Vit Jul