Johnny Mostacero om stödet från Miljonlotteriets kunder

Stöttar IOGT-NTO-rörelsen med 1,8 miljarder

Här är lotteriet där pengarna går till ett gott syfte. Sedan år 2000 har Miljonlotteriet hjälpt IGOT-NTO-rörelsens verksamhet med drygt 1,8 miljarder kronor.
– Det är fantastiskt att våra lottköpare ger oss möjligheten att kunna göra skillnad i många människors liv, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande hos IOGT-NTO-rörelsen.

Guldpengar. Så brukar Johnny Mostacero kalla Miljonlotteriets överskott som tillfaller IOGT-NTO-rörelsens ideella arbete mot att ingen ska behöva växa upp i en värld av missbruk.

– Ja, jag brukar kalla det guldpengar. Och med det menar jag att intäkterna gör det möjligt för organisationen att satsa i projekt där vi gör mest skillnad. Lotteriet gör att vi kan stå på egna ben, inte är ensidigt beroende av statligt stöd och kan använda pengarna till de målsättningar vi har, säger han.

Så vad går pengar till? Att stödja människor ur missbruk är en bärande del i IOGT-NTO-rörelsens verksamhet och därför är det naturligt att intäkterna främst stöttar dessa projekt – ofta med fokus på de yngre:
–Många barn och ungdomar lever i familjer med missbruk och deras situation är ofta mycket jobbig, framförallt på sommaren och runt jul. Därför organiserar vi väldigt många aktiviteter under dessa perioder, det blir en fristad från missbruket och samtidigt som det blir ett roligt minne för barnen.

En av organisationens verksamheter som Johnny personligen brinner lite extra för är kamratstödet, som finns på 45 platser runtom i Sverige. Där kan personer få hjälp ur sitt alkohol- och drogmissbruk men även utbilda sig till att kunna stötta andra som vill ta sig ur problematiken:
– Jag brukar säga att kamratstödet är en fråga om liv eller död. Många som kommer in till behandlingshem blir drogfria en tid, men när de kommer ut tar det bara några dagar innan de är tillbaka i missbruket eftersom de är kvar i den miljön. Vårt kamratstöd erbjuder en nykter gemenskap, vilket ger en mycket större möjlighet att starta om sitt liv.

Utan stödet från Miljonlotteriet skulle IOGT-NTO-rörelsens verksamhet se helt annorlunda ut, konstaterar Johnny Mostacero:
– Vi skulle med all säkerhet finnas, vi har ju över 30 000 medlemmar. Men vi skulle inte kunna göra allt det vi gör idag och mycket skulle se helt annorlunda ut eftersom resurserna skulle vara mindre. Lotteriet står för mellan 60 och 70 procent av intäkterna.

Varför ska jag prenumerera på Miljonlotteriet, enligt dig?
– Även en nitlott är en vinst eftersom överskottet går till någon som verkligen behöver det. Och när man väl vinner på sin lott finns det två vinnare! 

Bli prenumerant, skrapa en lott eller spela lite bingo!

Anna Carlstedt, ordförande i IOGT-NTO

Förbundsordförande Johnny Mostacero

Foto: Samuel Somo