Mattias hjälper andra till ett drogfritt liv

iogt-nto-rörelsens kmratstöd räddar liv

Nu ger Mattias andra stöd

Föräldrarna var alkoholister och han fick egna drogproblem redan som barn. I dag stöttar Mattias ”Matti” Eriksson själv missbrukare till ett bättre liv genom IOGT-NTO-rörelsen – som blev hans räddning.
– Utan hjälp hade jag fortfarande varit missbrukare. Om jag hade varit vid liv, för det är inte alls säkert, säger han

 

En samlingspunkt för stadens missbrukare. Så beskriver Mattias Eriksson, 47, barndomshemmet hemma i Linköping. Steget till att själv ta droger var därmed inte långt – redan som tolvåring började han dricka alkohol och testa andra droger.
– Det var en väldigt turbulent uppväxt, men jag visste ju inget annat. Jag minns att jag helgfestade mycket redan på mellanstadiet, säger Mattias Eriksson.

Kamratstödet blev räddningen
Mattias sjönk allt längre ner i missbruket, ”jag var en sådan som satt på en parkbänk och bodde i en missbrukarlägenhet”. När han 2007 ställdes inför ett ultimatum, fängelse eller behandlingshem, inleddes förändringen. Han fick plats på IOGT-NTO-rörelsens behandlingscenter Dagöholm, som erbjöd kamratstöd efter behandlingen.

– Jag var slutkörd och trött på det livet. Jag ville bli en bättre människa. Och jag visste att om jag skulle åka på behandling så måste det finnas något efteråt. Hjälpen kom i rätt tid och jag hade rätt folk omkring mig.

Nu hjälper Matti andra
Efter kamratstödskurser hos IOGT-NTO-rörelsens folkhögskolor, Tollare och Wendelsberg, fick Mattias möjlighet att själv bli kamratstödjare i hemstaden Linköping.
Kamratstödet är en del av IOGT-NTO-rörelsen, det och flera andra verksamheter inom IOGT-NTO möjliggörs tack vare Miljonlotteriet.

– Själva konceptet passar mig jättebra, man har en frihet att själv ta ansvar för att hjälpa andra genom kamratstödet. Jag utgår ofta från min egen bakgrund i jobbet eftersom jag vet hur man tänker som missbrukare, vilket gör att jag lättare kan se personens behov. 

Under sina drygt åtta år hos som kamratstöd har Mattias även hjälpt drygt 50 personer. Han tror att drygt hälften av dessa lyckats ta sig ur missbruket och fått ett bättre liv. 
– Jag har fått följa människor från det att de sitter på bänken till att skapa ett eget liv, med jobb och sambo. Att vara med om det är det som motiverar mig att hålla på med kamratstödet.

Bli prenumerant och gör skillnad i vardagen och rädda liv. 

miljonlotteriet