Scoutingen öppnade tjejernas ögon

Nykterhetsrörelsens scoutförbund

Scoutingen öppnade tjejernas ögon

den 24 juli 2013

Scouting handlar inte bara om natur och lägerliv utan minst lika mycket om gemenskap och sammanhållning. Extra tydligt blev det för de ”värstingtjejer” från Malmö som fick upp ögonen för nya värden i livet genom Nykterhetsrörelsens Scoutförbund (NSF).

Nykterhetsrörelsens Scoutförbund (NSF) blev kontaktade angående deltagande i ett projekt för att hjälpa ”värstingtjejer” i Malmö. Scoutkonsulent Jenny Vinglid tyckte att det lät intressant och spännande och introducerade
tjejerna till scouting.

Jenny tog sig an omkring 15 tjejer med tungt bagage – missbruk, våldsbrott och ungdomsvård. Det tog tid för henne att ”knäcka koden” och nå fram till tjejerna. Men efter ungefär fyra månader hade de byggt upp en äkta, ömsesidig respekt. 

Successivt kom tjejerna också mer och mer att uppskatta att Jenny kom utifrån och inte från polis eller socialtjänst. Samtalen blev då mer öppna och Jenny kom att fungera som en ventil för tjejerna, som en vuxen kompis och inte minst – som en vuxen förebild.

– Jag har frågat: ”Vem försöker du bli när du dricker? Trivs du med den personen?”. Och vi har pratat om självrespekt och grupptryck. Jag har kollat att de gått till skolan. Jag har följt med dem på möten och läkarbesök. En process har satts igång inom dem. En söndag fick jag till exempel ett SMS från en tjej som vanligtvis drack kopiösa mängder alkohol. Hon skrev att hon dagen innan bara hade druckit två öl och att det kändes helt ok. Då blev jag glad, säger Jenny. 

Scoutingen är en bra metod för att skapa gruppkänsla. Geocatching fick tjejerna att samarbeta och lägerelden fick dem att mötas för reflekterande. De fick också lära sig att göra upp eld och laga mat över den, de fick prova på att sova i vindskydd i minus 3 grader och det var effektivt för gruppsammanhållningen.

– Då utmanande de sig själva rejält på många sätt. De var otroligt stolta morgonen efter när de insåg att de klarat det. Under natten turades de om att vara eldvakt och de sov tätt för att hålla värmen, avslutar Jenny.

Läs mer om nykterhetsrörelsens scoutförbund >>

Kolla in när Paolo Roberto besöker ett av IOGT-NTO:s scoutläger:

scouting nsf iogt-nto