Alla barn har rätt till en fin jul

Alla barn har rätt till en vit jul

Vit Jul slog rekord igen

Vit Jul har aldrig gått så bra som den senaste säsongen. Tusentals personer tog ställning och 39 kändisar ställde upp som ambassadörer för projektet.

Läs mer om projektet Vit Jul >>


Vit Jul är arrangemanget som engagerar och hyllas. Syftet är bland annat att skapa roliga aktiviteter åt utsatta barn i juletid. Projektet vill även sätta barnen i fokus genom att få vuxna att avstå alkohol under juldagarna. I år valde tusentals vuxna att stötta Vit Jul, varav 39 kända ansikten ställde upp som ambassadörer för projektet.

– Tidningen Fridas chefredaktör Beatrice Birkeldh ringde själv och ville ställa upp, berättar projektledaren Linda Tjällden.

– Det känns kul att vi via henne når tidningens unga målgrupp. Henne hade jag själv aldrig tänkt på att ringa och fråga. Simmerskan Emma Igelström hörde också av sig och ville vara med. Att den omskrivna sångerskan Laleh tackade ja till att vara Vit Jul-ambassadör var också en positiv överraskning, som har fått mycket medial uppmärksamhet.

Totalt tog 8 277 personer ställning genom att avstå alkohol under julhelgen, och drygt 300 aktiviteter anordnades för barn och ungdomar.

– Vi nådde de uppsatta målen, det känns fantastiskt kul. Såväl kommunalråd som riksdagsledamöter och privatpersoner har hört av sig med positiva omdömen. Det märks att Vit Jul börjar blir etablerat, säger projektledaren Linda Tjälldén.

Vit Jul-aktiviteterna var 30 fler i år jämfört med förra året, då man hade 270 stycken. Skåne och Norrbotten har utmärkt sig mest, med många roliga aktiviteter. Den största var Decemberfesten i Örnsköldsvik den 9 december där 300 ungdomar deltog.

– Festen var ett samarbete mellan frikyrkorna, UNF och IOGT-NTO och bjöd på konserter, livemusik och pysselhörnor, säger Linda Tjälldén, som tycker att Vit Jul-aktiviterna har gått över förväntan bra. Många lokalföreningar har anordnat trevliga och välbesökta jippon. I exempelvis Stockholm arrangerades en Vit Julmarknad och pyssel i ABF-huset.

Text: Maria Zaitzewsky Rundgren

Jan Johansen stödjer Vit Jul >> 

Läs om när Paolo Roberto träffade Anna Carlstedt för ett samtal om Vit Jul >>

Carina Friberg Fabregat - projektledare för Vit Jul