Bronett väljer en Vit jul

Alla barn har rätt till en vit jul, därför arbetar IOGT-NTO-rörelsen för femte året i rad med kampanjen Vit Jul. Möt Henry Bronett, en av ambassadörerna för Vit Jul.

Henry Bronett, du ställer upp som ambassadör för Vit Jul för andra året. Varför har du valt att engagera dig i Vit Jul?

– För att jag sett barns reaktioner på föräldrar och vuxnas drickande. De får obegripliga svar och reaktioner av oss. På en fest där ett barn gjort sig illa och sprang till mamma för en kram och förståelse, möttes det istället av: ”Men snälla det där var väl inget. Gå nu och lek så får vi vuxna prata lite”. Barn förtjänar vår närvaro och kärlek. Det är svårt nog att ge dem det redan utan alkohol.

Att ställa upp för Vit Jul innebär ju ett löfte om att inte dricka alkohol under julen för barnens skull. Hur var det att fira alkoholfri jul förra året?

– Det var inte svårt. Möjligheten att vara tillsammans under stressfria, mysiga förhållanden tycker jag mycket om, och alkohol har aldrig varit en nödvändig del av det firandet.

Du har tidigare berättat att du som barn upplevde alkoholpåverkade vuxna som obehagliga, kan du berätta lite om det?

– Då vi dricker sker en liten förändring i oss. Oavsett hur liten, märker vi den som barn. Jag minns vuxna som talade lite för högt, skrattade gällt eller stod för nära då de talade med mig. En dunkade mig hårt i ryggen, så hårt att det gjorde ont. Jag låtsades inte om det, för jag var rädd. Gälla skratt, blöta klappar på kinden och förtroliga små vitsar som smått påverkade eller rent ut överförfriskade vuxna hävde ur sig, var obehagliga. Det minns jag som otryggt och hotfullt.

I år fokuserar Vit Jul på att få män att ta sitt ansvar i den här frågan. Har dina barndomsminnen påverkat dig som man och dig i din roll som far?

– Jag har svårt att dela upp oss i man och kvinna, i den här frågan. För mig leder vårt sätt att utnyttja alkohol oavsett kön till negativa konsekvenser för barn. För min son vill jag göra det jag kan, jag lyckas inte alltid. Ibland är jag inte precis världens bästa pappa, men är jag nykter kan jag i alla fall ta ansvar för det jag gör och vara närvarande tillräckligt för att i så fall be om ursäkt.

Har du något tips till Miljonlotteriets prenumeranter på hur de kan fira en magisk jul utan alkohol?

– Sitt still ett tag och fundera på vad det är ni längtar efter. Vad skulle ni kunna göra för att de ni ska fira helg med, ska må bra? Det är ofta i det enkla som glädjen finns. Önskar alla en skön helg, fylld av bus och sann glädje.

Läs mer om Vit Jul här >>

Henry Bronett