Kunskap är bästa botemedlet mot spelberoende

Hur spelar du?


Feltankar

Det är ganska vanligt att spelare har felaktiga uppfattningar om hur spelet fungerar. Man tänker fel helt enkelt. Det har ingenting med intelligens att göra. Alla människor, oberoende av kön, ålder, utbildning eller ursprung kan utveckla olika former av felaktiga tankar. Vad gör man då om man misstänker att man själv eller någon man känner styrs av feltänk i sitt spelande? Ja, det bästa botemedlet är faktiskt kunskap. Här kan du läsa ett par exempel om hur slumpen och spelet faktiskt fungerar!

En vanlig typ av feltänk är att lita för mycket på den egna skickligheten. Man tror helt enkelt att man genom att bli tillräckligt duktig skall kunna öka chansen att vinna. Självklart finns det spel, inte minst sportspel, där den egna kunskapen kan vara till hjälp. Skicklighet kan dock aldrig bli en garanti för att man skall vinna.

En annan vanlig typ av feltänk är att man inte förstår hur slumpen och sannolikheten fungerar. Varje enskild dragning på ett rouletthjul eller en spelautomat är en helt oberoende händelse. Hjulet eller maskinen har inget minne. Den felaktigt tänkande spelaren förstår inte detta utan ser varje förlust som ett steg närmare vinst. Man tror att man är garanterad att vinna om man bara är tillräckligt uthållig.

Det är också vanligt att spelare styrs av vidskeplighet. Man har helt enkelt magiska föreställningar om hur man skall kunna styra spelet och öka chansen att vinna. Det kan vara ett speciellt spelombud, en särskild spelautomat eller något klädesplagg som man tror skall föra tur med sig.