Miljonlotteriet fyller 60 år. Hipp hipp hurra!

Miljonlotteriet fyller 60 år. HIPP HIPP HURRA!

I år firar vi 60 år av spänning och drömmar. På denna sida bjuder vi på våra mest ikoniska vinster och lotteriögonblick. Du får tillfälle att reflektera över de spännande årtionden som har format vår passion för vinstglädje, drömmar och viktiga ändamål.

Ett lotteri med ett syfte

1964 startade entreprenören Stig Kroon grunden till det företag som i dag är Miljonlotteriet. Syftet var att allt överskott skulle gå till att ge barn och vuxna stöd till att vistas i drogfria miljöer. Då var Miljonlotteriet ett litet företag med tre anställda. I dag är vi betydligt fler. Men så här sextio år senare är syftet detsamma.

Vinster för sin tid
Vinster före sin tid

Vi har levererat drömvinster i sextio år. Gissa om man vände sig om när den första Volvo Amazon P220 rullade förbi på gatan, eller suktade efter den där maskinen som smidigt rengjorde familjens disk, samt häpnade över att grannen vunnit kvarterets första färg-tv.

1960-talet

Villa. Vovve. Och vinn en Volvo.

När Volvo Amazon P220 lanserades var den mest omtalade nyheten stolarna. Undersökningar visade att en bekväm sittställning var viktig för trafiksäkerheten. Att justera svankstödet var en världsnyhet. I dag är säkerheten lika högt på agendan i bilvärlden, men på en helt annan nivå. Elbilen Volvo EX90 är den säkraste Volvon någonsin. Genom att kombinera flera säkerhetssensorer kan bilen ha överblick över flera potentiella faror samtidigt – med eller utan svankstöd.

Campa vs glampa

Under sextiotalet var det tält som gällde när Svensson skulle semestra. När det sattes hjul på tälten var en folkrörelse i rullning. I dag är husvagnar utrustade med gott om förvaring, mysiga sovplatser och praktiska kök. Men tälten är tillbaka. Glampingen är här. Det innebär att tälta med extra allt, där allt från mjuka bäddade sängar till jacuzzi ingår.

Rulla bandet, spela sången

På sextiotalet var rullbandspelaren hypermodern. Man spelade in via ett magnetband. Ljudkvaliteten var lite sviktande. Ja, svajande faktiskt. I dag levereras vår favoritmusik trådlöst. Du behöver inte ens trycka på en knapp. Det är bara att tala om för högtalarna vad som ska spelas. Ljudet levereras med en kristallklar återgivning.

Rena rama tv-revolutionen

1966 gjorde färg-tv intåg i vardagsrum runt om i Sverige. I tillverkarens reklam framhävdes kanalväljare – man kunde välja mellan TV1 och TV2. Att högtalare och manöverpanel var framåtriktade var även något man skröt om. I dag? Ja, var ska vi börja? The Frame är designad som en tunn tavelram, med en miljard färgnyanser, digital intelligens, ljud som följer actionscenerna och allt annat en modern tv behöver.

1970-talet

Gillestuga och lekstuga

På sjuttiotalet gick svenska villor all in! Funkisstilens moderna enkelhet med öppen planlösning, alpstilens charmiga snedtak, modulbyggda villor och traditionella svenska stugor var vanligt. Gillestugor skapades. Dessa fylldes med familj, vänner och proppades fulla med allt från hörnsoffor och musikanläggningar, till mysbelysning och darttavlor. Man var tillsammans. Spelade sällskapsspel. I dag är familjens fokus detsamma, skillnaden är att du styr hemmets nöjen från appar och digitala smarta-hem lösningar.

Bas banar väg

1974 lanserade Jeep den första moderna SUV:en när modellen Cherokee såg dagens ljus, vilken banade väg för denna populära kategori av bilar. I backspegeln dök allt fler japanska bilar upp. Toyota och Honda vann popularitet på marknaden. Bilar i all ära, men den stora snackisen hos gemene man är den första kassettbandspelaren som monterades 1972, något som förändrade hur människor lyssnade på musik. Från och med nu var det neddragna rutor och kromad armbåge som gällde för bilburen ungdom.

Matkoma eller matlåda?

Under detta årtionde började man att lyfta blicken bortom kalopsen. Den sociala matupplevelsen besökte allt fler av de färgglada köken. Fondue och raclette blev snackisar. Snabbmat som hamburgare och pizza hamnade snart i var man och kvinnas mage. En drömvinst var att vinna ett års matkonsumtion. Tänk dig få hur mycket fiskpinnar du önskar —  hemlevererat gratis. Eller att vältra dig i Hawaiikassler och Flygande Jakob under ett år. Inte illa. Eller?

Från skidpaket
till gipspaket?

Vandra upp i närmsta snötäckta brant. Ställ dig på två korta färgglada plastbitar. Dra åt remmarna över din Moonboots. Kasta dig ner för backen. Minns du känslan? Under sjuttiotalet var det inte bara Stenmark som stod på snö nedför backar. Generationer åkte på allt som passade underlaget snö. Allt från miniskidor, Snowracers, längdskidor. Slalomskidor till plastpåsar. I dag är Miniskidan tillbaka. Nu heter den Trickskida.

1980-talet

Plattan i mattan

Saab accelererade in i bilvärlden genom att vara först med att utrusta standardbilar med turbo. När den första Saab 99 Turbo rullade ut från bilfabriken i Trollhättan höjde bilbranschen på ögonbrynen. Syftet med turbo var fartkänsla, men säkerhet var högt på agendan redan på åttiotalet, och turbon gjorde att man slapp växla vid omkörning. 1984 föddes Saab 900 Turbo 16 Aero – en bil som med turbofart körde in i den exklusiva 200 km/h-klubben för standardbilar.

Slipp tjuriga uthyrare

På åttiotalet var det VHS-band som gällde vid filmkväll – hyrda i videobutik eller på bensinstation. Hade man ingen VHS-spelare, hyrde man en Moviebox. Efter filmkvällen var du tvungen att lämna tillbaka VHS-kassetten dagen efter – senast 18.00. Var du sen, eller om kassetten inte var spolad tillbaka, blev det ilskna blickar. I dag väljer du enhet, öppnar en app och njuter av åttiotalsklassiker som Top Gun och Dirty Dancing var och när du vill.

PC eller Mac?

På åttiotalet tampades IBM och Apple om marknaden. Män och kvinnor i svarta polotröjor, oftast grafiker, använde Apples Macintosh II. Bygg-själv-utvecklare gillade ny IBM-kombatibla PC-datorer. 1984 slog Commodore 64 ned som en bomb. Kapacitet och prislapp gjorde Commodore 64 till den bäst säljande hemdatorn. I dag är ställningarna på datorfronten likadana – PC eller Mac?

"Finns det svenskt kaffe?"

Filmen Sällskapsresan hade premiär 1980. Då var Benidorm ett av de populäraste resmålen. Obegränsat med sol, stränder och låga priser var lockande. Under åttiotalet – och via Jan Carlzons roder – flög svensken till solkusten för att njuta i semesterhus. I dag bor 100 000 svenskar på den spanska solkusten.

1990-talet

"Gul, men ingen kyckling"

1991 rullade plötsligt Volvo ut gula bilar från Torslandafabriken. Hoppsan. Gula bilar var synonymt med snabba bilar. Det var den – tack vare nyheter som framhjulsdrift och femcylindrig tvärställd motor. Familjer runt om i landet packade sin nya Volvo 850, varvade lite extra för att framhäva det sköna ljudet, sedan bar det i väg för att njuta av körglädjen. Volvo 850 var världens första serieproducerade bil med sidokrockkuddar. Men en större utveckling rullade i gång under nittiotalet. Kyotoprotokollet undertecknades 1997. Samma år föddes Toyota Prius. Hybridbilen var här.

Game on...

Game Boy var årets julklapp 1992. Man stoppade in en spelkassett i den bärbara Game Boy-konsolen, sedan var det bara att kröka rygg för att stirra ner i en ganska trist spelskärm, där spel som Super Mario Land, Pokémon och Tetris härskade. Dagens Nintendo Switch har tre sätt att spela. Koppla upp mot en stor skärm. Dela skärm med andra spelare. Eller att spela något av de 1 000 Nintendo Switch-spelen, var du än befinner dig.

Internet i en låda

Kan man ta internet, stoppa det i en låda, slå in och ge bort i julklapp? Tro det eller ej. Det var faktiskt årets julklapp 1996. Internetpaketet innehöll ett modem och en CD-ROM med programvara. Hastigheten? 0,5 Mbit/s. En hastighet som knappt räckte till att söka på AltaVista. I dag levererar bredband upp till 1 000 Mbit/s. Koppla upp. Prata med din personliga Googleassistent. Be om väder- eller trafikinformation, eller låt din digitala assistent spela upp tio-i-topp-låtar från nittiotalet.

Snake och samtal

Kolla i byrålådan, du har säkert kvar en Nokia 3210. Ladda och testa den. Den fungerar säkert fortfarande, Nokia 3210 var banbrytande med inbyggd antenn, stoppur, miniräknare och en mängd andra futuristiska funktioner som grön bakgrund, T9-ordlista och det beroendeframkallande spelet Snake. 160 miljoner exemplar såldes av mobilen. Varken försäljningssumma eller funktionalitet går att jämföra med dagens mobiler, som innehåller allt från AI till avancerade kameror och spel.