Under hela Emils uppväxt var droger och alkohol ständigt närvarande.

Emil fick tak över huvudet – och vänner för livet

När tillvaron höll på att braka samman fick Emil och hans mamma flytta in i IOGT-NTO:s föreningslokal. Där fick hans mamma stöd att lämna sitt missbruk. För Emil innebar vändningen ett slut på flyttar till fosterhem – och en början på ovärderlig gemenskap.

Under hela Emils uppväxt var droger och alkohol ständigt närvarande. Med en missbrukande mamma, och en pappa som sällan fanns där, blev tillvaron ofta kaotisk.

– Under två år bodde jag i olika familjehem. Jag saknade mina föräldrar och fick aldrig några bra svar om hur länge jag skulle bo där. Skulle det vara tills jag var 18 år? Eller i två veckor? Det var riktigt jobbigt, säger Emil, som i dag är 14 år.

Livet präglades av tillfälliga lösningar och flyttlassen gick ofta. Det var ständigt nya skolor och svårt att få struktur i tillvaron.

– Jag började i en fotbollsklubb men det fick jag lägga ner när jag flyttade. Och det var hela tiden nya skolor. På något sätt vänjer man sig tyvärr lite grann. Man lär sig att hitta nya vänner, men skolan gick ju sisådär, säger Emil.

Vändningen kommer

När Emil fick flytta hem igen hade hans mamma och pappa just skiljt sig. Återigen gick flyttlasset. Men nu kom också vändningen.

Emils mamma kom av en slump i kontakt med två medlemmar i IOGT-NTO. De erbjöd stöd och vänskap och motiverade henne att ta tag i sitt missbruk på allvar. För att komma på fötter fick Emil och hans mamma flytta in i IOGT-NTO:s föreningslokal.

– Det var en rätt jobbig tid. Mamma mådde inte jättebra, jag mådde inte jättebra. Och det var inte kul att bo i en föreningslokal.

Medan Emils mamma kämpade med sitt missbruk hittade han själv ett viktigt andningshål hos IOGT-NTO-rörelsens ungdomsverksamhet.

– De var väldigt välkomnande. Jag fick nya vänner och en plats dit jag kunde gå och ta det lugnt. Vi spelade brädspelet Dungeons and Dragons och jag var med på olika evenemang. Det betydde mycket för mig.

Distans till drogerna

Efter ett halvår i IOGT-NTO:s föreningslokal hade Emils mamma fått tillräcklig distans till drogerna. Hon sökte, och fick, jobb på annan ort. Återigen gick flyttlasset, men den här gången till en egen lägenhet.

– Nu har mamma varit nykter i tre år och allt känns mycket säkrare. Jag vet att jag kommer att bo kvar här lång tid framöver. Tidigare såg alla på mig som den där ungen från den dysfunktionella familjen. Nu ser de på mig som vilken unge som helst. Det är rätt skönt faktiskt. 

I dag håller Emil fortfarande kontakt med några av vännerna från ungdomsverksamheten och de pratar om att genomföra olika aktiviteter. 

– Framtiden känns ganska ljus. Det känns som det mesta kommer att lösa sig. Nu siktar jag på att fixa en grundutbildning på gymnasiet med någon praktisk inriktning. Förmodligen bilar. Jag har meckat mycket med min pappa så jag har det i blodet, säger Emil.

Fakta: Meningsfull fritid som förändrar liv
I hela landet erbjuder IOGT-NTO-rörelsen trygga och drogfria miljöer och aktiviteter – livsviktiga för människor som befinner sig i ett missbruk och för dem som har lämnat ett missbruk, men även för deras anhöriga. Ungdomsverksamheten riktar sig särskilt till unga i åldern 13–25 år, och fokuserar på att alla unga ska ha rätt till en bra fritid.

Drogfriheten gav Dennis en ny familj
Läs mer om IOGT-NTO-rörelsens arbete
Beställ lotter som gör skillnad