Junis fixar trygghet när skolorna håller stängt

Alla barn är värda en fin sommar

Sommaren ska vara en tid för lek och äventyr för barn. Men för många barn ser verkligheten helt annorlunda ut. För de barn som har det tufft hemma kan det vara extra svårt under sommaren. Junis sommaraktiviteter är öppna för alla barn men blir extra viktiga för de barn som har det tufft hemma.

När skolorna stänger och idrottsklubbarna har sommarledigt, då finns Junis där och välkomnar alla barn med öppna armar. Junis och är IOGT-NTO:s juniorförbund som riktar sig till barn upp till 15 år och de ger dem möjlighet till äventyr och att få vara barn i roliga, trygga och drogfria miljöer.

Vill du ge ännu fler barn en fin sommar? Bli prenumerant eller skrapa en lott. Hela överskottet från Miljonlotteriet går till IOGT-NTO-rörelsens livsviktiga arbete. Som kund hos Miljonlotteriet gör du skillnad på riktigt i vardagen och räddar liv. Varje dag.

Livsviktiga sommarläger för barn som har det svårt

Varje sommar arrangerar IOGT-NTO:s juniorförbund Junis ett 70-tal läger runt om i Sverige. Ett av dem är Trollebolägret i Lindesberg, som ligger lite utanför Örebro. Här är eldsjälen Torbjörn engagerad. Han har varit medlem i Junis sedan han var liten, blev sedan ledare som 15-åring och sedan dess spenderar han nästan all sin lediga tid för att planera aktiviteter och läger för barnen inom Junis.

Sommarlägerna är öppna för alla men blir lite extra viktiga för de barn som har det tufft hemma. Dessutom finns det tydliga inslag av uppmuntran av alla barn på lägren. Att vara en bra kompis och att säga snälla saker om andra men också om sig själv. För att barnen ska känna sig stärkta när de kommer hem.
– Det är en verksamhet där alla är välkomna. Här finns snälla vuxna och barnen får lära sig demokrati och att vara en bra kompis. Jag hoppas att det ska stärka barnen som personer och lära dem stå emot grupptryck. Berättar eldsjälen Torbjörn.

Eldsjälen Torbjörn på Trollebolägret berättar

Att kunna arrangera alla läger, aktiviteter och äventyr för barn kräver en stor insats från ideella krafter och eldsjälar. Tillsammans med överskottet från Miljonlotteriet blir det möjligt. Torbjörn förklarar varför han orkar och vill lägga ner all sin lediga tid för att ge ännu fler barn en trygg plats. 

– Det är kul att vara med och aktivera barnen, att vi kan hitta på saker. Alla har inte planerade utomlandssemestrar, men man kan komma hit, ha roligt, få nya vänner och ha något att berätta när man kommer tillbaka till skolan efter sommaren. Dessutom skulle lägren vara otroligt mycket dyrare utan Miljonlotteriet och många hade inte haft möjligheten att betala avgiften. Tack vare Miljonlotteriet blir det rättvist och alla kan vara med.

Andningshål som räddar liv
Gör skillnad för fler barn i sommar. Bli prenumerant här