Sanna Bråding minns tydligt skammen i vissa barns ögon när de skulle berätta vad de hade gjort på sommarlovet.

Bidra till ett läger som betyder allt

Sommarlov. En tid för lek, bus och äventyr. Men många barn har istället en klump i magen under lovet när de inte längre har en tillflyktsort till skolan och man är fast hemma med föräldrar som kämpar med sitt eget mörker. 

Jag tror dock inte att det finns en enda förälder som vill sina barn illa. Jag tror att de allra flesta föräldrar konstant jobbar med sitt dåliga samvete över att inte räcka till. Tyvärr kämpar även många med sina hjärnspöken som växer fram där inne på insidan som en djävul när ett missbruk tar över. Jag har vart där, jag kommer nog alltid kriga med mina inre röster i perioder. Och jag om någon vet hur starka de där rösterna är. Men tack och lov så hade jag inte barn då, när allt var som mörkast. 

Vart femte barn i Sverige växer upp i en familj där någon av föräldrarna dricker för mycket. Barn som lever i utsatthet året runt i familjer med missbruk behöver få en andningspaus och komma hemifrån. Därför säljer Miljonlotteriet Sommarlägerlotten där hela överskottet går till IOGT-NTO-rörelsens sommarläger, där barnen får möjlighet att slippa oro, ångest och skapa fina sommarminnen. En lott som jag mer än gärna lyfter.

IOGT-NTO-rörelsens sommarläger tror jag att både barn och föräldrar med sina inre krig uppskattar. Så att barnen kan komma tillbaka till skolan stolta och berätta för klasskompisarna vad de gjort. För är det något jag minns tydligt från skolstarten, så är det skammen i vissa klasskompisars ögon när läraren första dagen i skolan frågade alla högt inför klassen ”Så, vad har du haft för dig i sommar då?” Och hen hade inget att svara. Så, låt oss hjälpas åt, så att fler barn kan titta upp på sin lärare med lycka i blicken och berätta om sin sommar. 

Som tack för din omtanke har du chans att vinna 2 miljoner. 

Hälsningar
Sanna Bråding