Lovisa och Oliver hjälper utsatta barn.

LÄGER I LAVIKEN  |  NYKTRA INITIATIV #42

De jobbar på semestern – för att ge barnen bästa sommaren

Lägerledarna Lovisa och Oliver vet vad sommarläger gör för skillnad på sommarlovet. För vilket barn som helst. Därför fortsätter de att jobba ideellt under sina semestrar.

Så länge Oliver och Lovisa kan minnas har de själva åkt på sommarläger. För att tälta, träffa nya kompisar och ha kul. Det var så de blev vänner en gång i tiden. Fortfarande ses de varje sommar. Numera i rollen som ideella lägerledare, som vill ge fler barn lika bra sommarlov.

– Allt vi gör, gör vi för barnen. Det ska vara de bästa dagarna på hela sommaren för alla barn som kommer hit, säger Oliver.

Glädje utan gränser

På lägret runt omkring dem syns barn som badar, paddlar kanot och spelar fotboll. Några är yngre och några är äldre. Åldern spelar ingen roll. Inte bakgrund heller. Här får alla vara med.

– Alla är här bara för att ha kul tillsammans. Det är det som både barnen och vi ledare har gemensamt på lägren, säger Lovisa.

”Vi har haft barn som fått låna sovsäckar och tält av oss, när föräldrarna inte har råd att köpa själva. Då förstår man att en del barn har en tuffare uppväxt”
Lån av sovsäck – så att alla kan vara med

Att lägren tillhör sommarens höjdpunkter får ledarna ofta höra från deltagarna. Men ibland krävs det extra insatser för att alla verkligen ska kunna följa med.

– Vi har haft barn som fått låna sovsäckar och tält av oss, när föräldrarna inte har råd att köpa själva. Då förstår man att en del barn har en tuffare uppväxt, säger Oliver.

”När barnen ska åka och säger att man är den bäste ledaren. Det värmer i hjärtat, samtidigt som det gör lite ont i själen. För det betyder att lägret är slut”
Gemenskap som värmer i hjärtat

För de barnen betyder sannolikt lägerupplevelsen lite extra. Att lägren verkligen för skillnad för alla deltagarna, det råder det inget tvivel om.

– När barnen ska åka och säger att man är den bäste ledaren. Det värmer i hjärtat, samtidigt som det gör lite ont i själen. För det betyder att lägret är slut, säger Lovisa.

FAKTA: Lavikens sommarläger är bara ett av många Nyktra Initiativ
Lavikens sommarläger är ett av de nyktra initiativ som Miljonlotteriet stöttar. Hela vårt överskott går till föreningar och eldsjälar som brinner för att motverka alkoholens- och drogernas skadliga effekter i samhället. Vi står även för klartänkta insatser och positiva exempel som verkar för en hälsosam förändring. Nyktra Initiativ som gör skillnad för oss alla..

Läs mer om det goda ändamålet
Jörgen hjälper utsatta barn och ungdomar
Beställ skraplotter som gör skillnad