Jörgen jobbar frivilligt sex kvällar i veckan för att hjälpa utsatta barn.

Fick aldrig vara med som liten – nu räddar Jörgen andras barndom 

Som barn var Jörgen bråkig och stängdes ofta ute av vuxna. ADHD-diagnosen hade kunnat sluta i ett missbruk, men Jörgen valde att ge av sig själv istället. I dag ställer han upp sex kvällar i veckan för att ge barn och unga fritidsaktiviteter – som inte stänger ute någon.

Redan som liten fick Jörgen sin första diagnos. Då kände ingen till begreppet ADHD ännu. Men klart stod att Jörgen har svårt att sitta still och är utåtagerande.

– Jag var annorlunda och ingen kunde hantera mig. Jag försökte hitta passande aktiviteter, men fick höra att jag skulle gå hem, när de andra barnen tyckte det blev för jobbigt.

Under stora delar av barndomen förstör bråken för honom. Jämnåriga väljer att leka utan honom, och vuxna som inte förstår bättre behandlar honom som en besvärlig bråkstake. 

”Det har alltid varit allt eller inget”

Det är först när det kommer en ny medicin som allt blir bättre.

– Det var som natt och dag för mig. Plötsligt klarade jag av skolan, kunde koncentrera mig och behövde inte slåss med allt och alla.

Samtidigt lär Jörgen sig att rikta sin överskottsenergi rätt. Men bara några år senare upptäcker han alkoholen och en helt ny värld där han har svårt att hålla tillbaka. 

– När jag drack var jag fullast av alla. Det var allt eller inget. Så har det alltid varit för mig. Den stora mängden är en del av ADHD:n. Jag drack alltid så att jag tappade kontrollen.

Frivilligarbete sex kvällar i veckan

Jörgen tröttnar på att varje fest alltid går överstyr och bestämmer sig för att pausa från alkoholen. Det slutar med att han slutar dricka helt och blir medlem inom IOGT-NTO. Det slutar med att han en lördag för nästan exakt tio år sedan blir han medbjuden till en aktivitetskväll för familjer i ett av Sveriges socialt utsatta områden. 

– Sedan dess är jag fast hos barnen och jobbar sex kvällar i veckan, nästan hela året om, säger Jörgen som nu är verksamhetsansvarig inom Junis, IOGT-NTO-rörelsens barnförbund.

En eldsjäl som aldrig avvisar någon

Varje vecka besöks föreningen i Umeå av hundratals barn och föräldrar. Det är i stödet för familjerna med begränsade resurser som Jörgen hittat meningen med att vara fritidsledare.

– När jag ser alla familjerna och ser vilken skillnad vi gör i deras liv. Det är fantastiskt!

Utan alkohol och med IOGT-NTO-rörelsen i ryggen har Jörgen tagit revansch på sin sjukdom.

– När jag var liten sa alla vuxna ledare att det inte fungerade och att jag skulle gå därifrån.  Jag var inte välkommen. Nu kan jag hjälpa och välkomna alla barn som har liknande problem.

Fakta: Trygg fritid för alla barn och unga
Junis i Umeå är en av cirka 200 ideella föreningar inom IOGT-NTO-rörelsens barnförbund Junis. Tack vare engagerade och frivilliga vuxna skapar föreningarna runt om i Sverige roliga aktiviteter för barn mellan 6 till 15 år. Tanken är främst att skapa mötesplatser där barnen kan ha kul tillsammans. Men också att skapa träffpunkter dit utsatta barn kan vända sig för att få en paus från stökiga hem.