Alltjänst i Sörmland är ett social företag inom IOGT-NTO-rörelsen.

ALLTJÄNST I SÖRMLAND  |  NYKTRA INITIATIV #27

En arbetsplats där alla är värd en andra chans

För den som lämnat ett missbruk kan en förstående arbetsgivare betyda allt. Det vet Christer Håkansson som tog chansen att leva ut drömmen som trädgårdsmästare. I dag är det inte droger utan växter och arbetskompisar som ger honom kickarna i livet.

Vid en första anblick ser Alltjänst Sörmland ut som vilket serviceföretag som helst. Här jobbar fyra anställda som utför allt från trädfällningar och trädgårdsskötsel till flytthjälp och  vindsröjningar i Eskilstuna-trakten. Men bakom det hårda arbetet döljer sig något mycket större.

– Ingen av oss fyra hade levat i dag om det inte vore för vi fått en andra chans, säger Christer Håkansson, som är verksamhetsansvarig på det sociala företaget.

Som en del av IOGT-NTO och med koppling till behandlingshemmet Dagöholm anställer Alltjänst Sörmland bara den som behöver hjälp att komma upp och stanna på fötterna. 

– När någon tappar greppet så kan vi erbjuda hela kedjan. Från behandling och tillfrisknande till jobb och bostad. Det är pusselbitar som alla är lika viktiga för den som vill fortsätta att vara frisk i en beroendesjukdom, säger Christer.

Ett företag där alla är lika värda

Hos det sociala företaget döms ingen utifrån sitt bagage. Inte heller utifrån sin kapacitet då många som haft det tufft redan har fått betala missbrukarlivets höga pris.

– Alla kan inte ta vilka arbetsuppgifter som helst. Då får vi anpassa arbetsuppgifterna efter dem i stället. Och ge alla lite extra tid att komma in i sitt arbete.

Vinsten är så mycket mer än kronor

Anledningen är Alltjänst Sörmland räknar vinsten i allt annat än bara kronor på banken. Istället är det välmåendet hos de anställda som är det verkliga måttet på framgång.

– Vi ser inte bara till den ekonomiska vinsten utan lika mycket till förutsättningarna hos dem som vi anställer. Ett arbete har så mycket mer värde än bara ett arbetsvärde.

En personlig resa från fängelset till trädgården

Han vet vad han pratar om då han själv redan som 13-åring började med droger. Drygt tio år senare kostade beroendet honom ett långvarigt fängelsestraff. Det fick honom att tänka om, att börja plugga till trädgårdsmästare och söka jobb på en kyrkogård. 

– Nykterheten är nummer ett. I fängelset fick jag få i terapi och i behandlingar. Det var där som jag lärde mig att jag hade en beroendesjukdom och jag skulle leva med den.

En ny mening i livet bland förstående kollegor

I dag är han nykter och drogfri sedan lång tid tillbaka, ett faktum som gjort att han kunnat skaffa sig en karriär som arbetsledare inom drömyrket. Likt för många av arbetskompisarna är det vardagen på Alltjänst Sörmland som är en av pusselbitarna till framgångarna.

– Ett arbete ger en struktur men också en mening i livet. Det ger något att sätta tänderna i under 8 timmar av dagen. Det är ett socialt sammanhang, med människor som förstår, berömmer och ser varandra.

FAKTA: Alltjänst är bara ett av många Nyktra Initiativ
Sociala företaget Alltjänst i Sörmland är ett av de nyktra initiativ som Miljonlotteriet stöttar. Hela vårt överskott går till föreningar och eldsjälar som brinner för att motverka alkoholens- och drogernas skadliga effekter i samhället. Vi står även för klartänkta insatser och positiva exempel som verkar för en hälsosam förändring. Nyktra Initiativ som gör skillnad för oss alla.

Här kan unga hitta sig själva
Läs mer om hur du som är kund hos Miljonlotteriet gör skillnad
Beställ lotter som räddar liv