När du köper lotter från Miljonlotteriet är du med och bidrar till tusentals vackra julminnen för utsatta barn

Alla är värda en jul utan magont

Julen är barnens högtid. Men inte i alla hem. I en del familjer är alkoholen en jultradition som spårar ur. Det gör att ställen som aldrig stänger ned är ett viktigt inslag på jullovet.

Julen ska vara en rolig tid på året som är fylld av förväntningar och önskningar som faller in. Men för utsatta barn kan jullovet vara motsatsen, när högtidens dryckestraditioner förstör. Missbruk gör att allt för många svenska skolbarn längtar efter att skolan ska börja igen redan på julavslutningen. Men tack och lov finns det frivilliga krafter som gör skillnad.

En famn som alltid är öppen
Initiativet Vit jul utmanar dryckestraditionerna genom att bjuda in till roliga familjeaktiviteter där barn och föräldrar kan fira jullov utan alkohol. Runt om i hela Sverige ger ideella eldsjälar av som julledighet för att fler barn ska ha det bra under julen. Allt för att inget barn ska känna sig ensamt eller utelämnat även när skolor och fritidshem håller julstängt.

Jullov som välkomnar alla barn
Varje jullov bjuder föreningarna in till hundratals aktiviteter som vem som helst är välkommen att delta i. Allt från pepparkaksbak, pingisturneringar och LAN-kvällar till korvgrillning, skattjakter och pulkarace. Det är jullov som varenda unge kan längta tillbaka till, oavsett hur det står till där hemma. Som gör att fler barn kan gå på ledighet med förhoppning att lovet aldrig ska ta slut.
”För många barn och unga går hem från julavslutningen med ångest och en oro för hur lovet ska bli. Man vet att saker brukar spåra ur och är utlämnad till den egna familjen. Vit jul är ljusglimtar att se fram emot under lovet – som välkomnar alla och ger fler barn möjligheter till en härlig jul.”

Mona Örjes, förbundsordförande för Junis, IOGT-NTO-rörelsens barnförbund

FAKTA: Jullovsaktiviteter som förgyller tusentals jullov
Genom ditt lottköp och bingospelande kan Miljonlotteriet stötta Vit jul där IOGT-NTO-rörelsen skapar minnesvärda jullovsaktiviteter för tusentals barn och unga. Det är mötesplatser med trygga vuxna dit den som har det tufft hemma kan vända sig när resten av samhället håller julstängt. Men mest av allt är Vit jul bara roliga aktiviteter där barn oavsett hemförhållanden kan träffas bara för att ha kul tillsammans. Hundratals aktiviteter som når nästan 10 000 barn och unga runt om i hela Sverige anordnades när IOGT-NTO-rörelsen går samman för insatsen Vit jul. Allt från pepparkaksbak till LAN-kvällar genomförs runt om i landet med hjälp av bidrag från ditt lottköp och fantastiskt arbete från ideella krafter. Vit jul-aktiviteterna är bara några av de nyktra initiativ som Miljonlotteriet stöttar. Hela vårt överskott går till föreningar och eldsjälar som brinner för att motverka alkoholens och drogernas skadliga effekter i samhället. Vi står även bakom klartänkta insatser och positiva exempel som verkar för en hälsosam förändring. Nyktra Initiativ som gör skillnad för oss alla.