Magisk tågluff i Europa.

Tågluff genom är Europa är maximal frihetskänsla.
VINSTVÄRDE: FRÅN 20 000 KR
Vinn en drömresa

Trendiga tågresor genom Europa

Just nu drömmer vi mer än någonsin om att ge oss ut i världen och att resa på egen hand, att göra alla de där saker man inte har kunnat göra på grund av corpnapandemin. Genom att tågluffa väljer du inte bara en miljövänligare resform, det är dessutom bara du som bestämmer vart du vill åka, hur länge du ska vara borta och hur många avstickare du ska göra längs vägen. 

Upptäck Alperna genom ett omvälvande panoramafönster i första klass, eller upplev magin på Harry Pottertåget som tar dig till havet. Känn vinddraget på det Gula tåget med kupé utan tak. Det är vad man kan kalla att ta vara på ögonblicken när pandemin äntligen har ebbat ut.

 

Hos Miljonlotteriet kan du vinna en magisk tågluff i Europa
Sensationell utsikt över Alperna.

Wien–Venedig, Österrike & Italien

Längd: 600 km. Restid: 7 tim 40 min. 

Det går flera vackra tågresor genom Alperna, men tjusigast utsikt får du nog på den klassiska linjen Wien–Venedig som trafikeras av ÖBB:s snabbtåg Railjet. Tåglinjen briljerar dessutom med en fart på 230 km/tim. Ombord finns restaurangvagn med bordsservering. Har du dessutom bokat en plats i första klass kan du få raviolin eller wienerschnitzeln serverad vid din sittplats. En timme efter att du lämnat Wiens kullerstensgator bakom dig, närmare bestämt i Gloggnitz, kör tåget in på den världsarvsklassade Semmeringbanan från 1854, Europas första bredspåriga bergsjärnväg. På den fyra mil långa sträckan till Mürzzuschlag åker du nästan konstant uppför och i slingrande serpentiner. Genom det dramatiska bergslandskapet tar tåget dig genom långa tunnlar och över höga viadukter. En förbluffande vacker vy tonar upp sig när du blickar ut mot de första snötäckta alptopparna.

 

Hos Miljonlotteriet kan du vinna en magisk tågluff i Europa
Ta tåget dit scener från Harry Potter-filmerna spelades in.

Fort William–Mallaig, Skottland

Längd: 66 km. Restid: 1 tim 30 min. 

Visste du att världens första järnväg byggdes i Storbritannien redan 1830? Flera av de äldsta linjerna trafikeras fortfarande. En av de häftigaste resorna börjar med Caledonian Sleeper, nattåget från London till skotska Fort William vid foten av Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg (1 344 meter över havet). Där väntar The Jacobite Steam Train, ett nostalgitåg draget av ånglok. Det avgår dagligen från april till oktober och tuffar fram till det nordliga fiskeläget Mallaig. Efter halva streckan åker du över den 120 år gamla ikoniska Glennfinnanviadukten, där scenerna med Hogwarts Express i Harry Potter-filmerna spelades in. Kliv av tåget i atlanthamnen som är omgiven av sluttande hedar och gå till närmaste sjökrog och frossa i fisk och skaldjur. Är du badsugen kan du alltid ta ett dopp från den vita sandstranden vid Morarflodens utlopp några kilometer söder om byn.

Hos Miljonlotteriet kan du vinna en magisk tågluff i Europa
Gula tåget tuffar fram genom Pyrenéerna.

Villefranche-de-Conflent–Latour-de-Carol, Frankrike

Längd: 63 km. Restid: 3 tim. 

Sedan 1910 har de gula tågen tryggt tuffat på uppför de smala järnvägsspåren i franska Pyrenéerna. Den tre timmar långa resan med Le Train Jaune, som lokalt också kallas för kanariefågeln, rullar ständigt i uppförs- och nerförsbackar och avverkar under sin hissnande färd totalt 1 200 fallhöjdsmeter. Höjdrekordet sätts vid stationen i Bolquère-Eyne på nästan 1 600 meter över havet.

Tåget tar dig genom en bildskön nationalpark, genom massor av tunnlar och över den 156 meter långa hängbron Pont Gisclard från 1910. Reser du på sommaren kan du sitta i den öppna vagnen och känna den friska fartvinden i ansiktet. Framme i Latour-de-Carol på gränsen till Spanien har du bara drygt två mil till spansk-katalanska La Molina, som vintertid är en av Pyrenéernas trevligaste skidorter och sommartid lockar med många fina vandringsleder.

Läs mer om