Bjud på mysig höstmiddag

Middag i höstens tecken

Bjud nära och kära på en härligt höstig middag! Mustiga smaker som värmande sällskap nu när hösten är här. Passa på att ta vara på de råvaror som finns just nu för ännu mer höststämning. Vi har satt ihop en trerätters i höstens tecken. 

Jordärtskock- och potatissoppa

Ingredienser
300 g jordärtskockor
5 potatisar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 l vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
salt
svartpeppar
10 timjankvistar till garnering, eller välj färsk krydda efter säsong och smak 

Gör så här
1. Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken.
2. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.
3. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om. Låt detta koka i 15 minuter, tills allt är mjukt.
4. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar.
5. Garnera med timjan och ett par varv med svartpeppar

Höstgryta med smörstekt svamp 

Ingredienser
4 portioner
600 gr kött från vilt eller nöt
2 st gula lökar
2 morötter
1 tsk timjan
1 1/2 dl vitt matlagningsvin
6 dl vatten
3 msk flytande kalvfond
5 enbär, krossade
300 g gula kantareller eller trattkantareller
3 dl grädde
1 msk vinbärsgele
2 tsk soja
1 msk maizena
Salt och peppar efter smak

Gör så här
1. Putsa och skär köttet i grytbitar. Klyfta löken, skär morötterna i slantar och mortla sönder timjan.
2. Stek allt i smör i omgångar och lägg över i en gryta. Tillsätt matlagningsvin, vatten och fond. Tillsätt enbär och timjan. Lägg på ett lock och låt puttra ca 60 minuter. 
3. Lägg den kalla svampen i en gjutjärnspanna, hetta upp och låt vätskan som bildas ånga bort. När all vätska är borta, lägg i smör och stek svampen under fem minuter. Krydda med salt och peppar.
4.Efter grytan puttrat i 1 timme, lyft på locket och tillsätt svamp, grädde, soja och vinbärsgele. Låt puttra utan lock i 20 minuter tills grytan kokat ihop och reducerat något.
5.Rör ut maizenan med 2 msk vatten och häll i grytan under omrörning. Smaka av grytan med salt, peppar och ev lite mer soja och gelé.
6. Servera grytan med potatispuré, vinbärsgele samt nykokta haricots verts.

Pannacotta med äppelkompott 

Ingredienser
Pannacotta
1,5 gelatinblad
3dl vispgrädde
0,5dl socker
1tsk vaniljpulver

Äppelkompott
1dl vatten
0,5dl socker
0,5tsk vaniljpulver
1tsk kanel
1 stort äppel eller två små

Gör så här
Börja med äppelkompotten
1. skala och skär äpplet i små tärningar.
2. Koka upp vatten, socker, kanel och vaniljpulver. Blanda i äppelbitarna och låt koka på svag värme någon minut så att äppelbitarna mjuknar.
3. Sila kompotten genom en sil. Ställ åt sidan att svalna.

Pannacotta
4.Lägg gelatinblad i kallt vatten ca 5min.
5. Koka upp vispgrädde, socker och vaniljpulver.
6. Ta kastrullen åt sidan och lägg i gelatinbladen.Blanda tills de har smält.
7. Ta fram fyra portionsskålar/glas. Lägg hälften av äppelkompotten i botten av varje portion.
8. Häll över pannacottan. Ställ in i kylen minst två timmar.
9. När pannacottan har stelnat lägg på resterande av äppelkompotten.