Fem smultronställen i Sverige

5 fina stopp på vägen

Man behöver inte lämna land och rike för att få en härlig semester. Sanningen är att vårt land innehåller många pärlor som är värda ett besök. Här har vi listat fem sevärdheter som vi gillar extra mycket. Perfekta att stanna till vid när det är dags att sträcka på benen. En utmaning vore att bocka av varje sevärdhet under samma resa  det kanske vore något att ta tag i?

Carl Larsson-gården

I dalsländska Sundborn ligger en liten röd timmerstuga från 1800-talet. Det finns säkert fler än en, men just den här är något utöver det vanliga. Du har förmodligen sett den flera gånger, både invändigt och utvändigt, även om du aldrig satt din fot i Sundborn. Vi talar såklart om Sveriges mest omtalade hem. Huset med rosa pelargoner och skira gardiner där ett idylliskt familjeliv utspelar sig.

Det här är alltså huset där makarna Carl Larsson och Karin Bergöö-Larsson levde i över 20 år. Innanför dessa fyra väggar pysslade och inredde Karin ett fantastiskt hem, som Carl sedan förevigade i sina målningar. I dag kan vi konstatera att Carl blev en av Sveriges mest älskade konstnär och Karin en stilbildande formgivare.

Har du vägarna förbi Sundborn borde du ta chansen att stanna till här en stund. Då kan du få uppleva huset i verkligheten i en guidad tur. I 45 minuter får du traska över samma gamla golv som detta kreativa kändispar gått på.

Varbergs kallbadhus

Sommar, sol och Varberg. Denna populära kustort är visserligen en upplevelse i sig, men något som verkligen får ögonen på sig är Kallhusbadet. Kanske för dess vackra arkitektur, kanske för de eventuella nakenbadarna men framförallt för den plötsliga lockelsen att vilja doppa sig i havet. För havet, hur kallt det än må vara, ser överraskande inbjudande ut.

Ur vattnet reser sig detta pampiga bygge, vilandes på stora pålar. Här har det stått sedan tidigt 1900-tal och vi kan inte ens föreställa oss hur många uppfriskade dopp det blivit med åren. Om inte ett kallt bad känns som något för dig, så kanske bastun låter mer aktuell? Eller en fika? Yoga? Det finns mycket att sysselsätta sig med här!

Bara ett stenkast från kallbadhuset ligger Varbergs Fästning, den supermysiga stadskärnan och startskottet för den populära strandpromenaden. Att stanna till här för en paus är något vi verkligen rekommenderar.

Haväng, Österlen

Haväng. Vad som väntas här framgår tydligt i namnet. Hav och äng alltså. Detta är en plats vid havet med vidsträckt sandstrand och böljande gröna hagar med gamla åldriga bokar och ekar. Det är en sann naturpärla som är svår att slå.

Om du har svårt att bli imponerad av storslagen natur kanske Havängdösen fångar ditt intresse? Denna stenkammargrav är cirka 5 500 år gammal och riktigt häftig. I närheten har man hittat forntida mynt och guldgubbar.

Har du vägarna förbi? Då är detta utflyktsmål på Skånes ostkust är väl värt ett besök!

 

Wanås skulpturpark

Har du ett öga för konst? Då vill vi tipsa om en lite annorlunda utställning. Ett par mil norr om Kristianstad ligger Vanås slott med anor ifrån 1400-talet. Vilket öga som helst kan se att slottet i sin vita skrud är oerhört vackert, men det är inte det vi vill prata om.

En bit bort, i slottsparken och i renoverade stall- och magasinbyggnader finns ett sjuttiotal skulpturer och installationer skapade av konstnärer ifrån hela världen. Här kan du bland annat se färgglada kuber, statyer och diverse klot.

Vill du ha ännu mer ögongodis föreslår vi att du besöker den engelska parken, går förbi slottsdammen eller hälsar på i Orangeriet. Ett utmärkt stopp om du är i närheten!

 

Digerhuvud, Gotland

Det är förmodligen inte alls omöjligt att du har rullar in på Gotland under semestern. Att spendera sommaren här, på den soligaste platsen i landet, lockar många semesterfirare. Det finns naturligtvis massa sevärda saker här, ringmuren och laguner, men just här vill vi tipsa om Digerhuvud.

Digerhuvud är Sveriges största raukområde. Hundratals stenpelare breder ut sig över en kilometerlång kuststräcka och den högsta är hela åtta meter. Stanna gärna till här när det är dags för solnedgång – siluetterna som skapas är häpnadsväckande. 

Om du skulle närma dig Fårö tycker vi absolut att du ska passa på att sträcka på benen här. Det är en syn som kommer etsa sig fast på näthinnan!