Hos Miljonlotteriet kan du vinna tidlösa designklassiker.

Vinnande designklassiker

Vissa föremål blir aldrig omoderna, de går inte ur tiden och du kommer aldrig att ånga att du köpt dem. Det är föremål som du inte tröttnar på och som yngre generationer kommer att fortsätta älska. Vi har valt ut fem som finns i vinstshopen just nu. 

Ljusstaken Liljan

Liljan designades av Ivar Ålenius (1905 - 1978) för världsutställningen i New York 1939. Ivar som främst är känd som skulptör utformade en serie mässingsljusstakar för den svenska tillverkaren Ystad-Metall. Liljan blev snabbt en internationell klassiker. Ystad-Metall lades ner 1969 men i samförstånd med Ivar Ålenius familj har Skultuna återupptagit produktionen av ljusstaken. Här finns den i vinstshoppen. 

Vägguret Bankers

En av Danmarks mest kända formgivare Arne Jacobsen ritade vägguret Bankers 1971 för att hänga i Danmarks Nationalbank. Arne Jacobsen som även skapat möbelklassiker som Sjuan och Ägget är en av de främsta företrädarna för funktionalismen. Kolla in Bankers här.

Träfigur Sångfågeln

Silversmeden Kay Bojesen började snida sina träfigurer åt sin son Otto under 1920-talet. Sedan dess har de älskats och hyllats av generationer. Sångfågeln ritades under 1950-talet och precis som alla Kays skapelser ville han att de skulle utgå från barnets egen värld. Sångfågeln är producerat utifrån fotografier från Bojesens familjefoton. Klicka hem dem här!

Mönstret Bows

Josef Franks mönster och möbler ritades för att vara fria och inbjudande. Josef Frank som kom till Sverige på 1920-talet. Det klassiska mönstret Bows med inslag av naturen och geometriska figurer ritades på 30-talet. I vinstshoppen pryder mönstret brickan till ett snyggt och praktiskt brickbord.

Perssons Kryddskåp

Detta klassiska mönster ritades av Astrid Sampe till utställningen H55. Mönstret var en hyllning till keramikern Signe Melin och trycktes på kökshanddukar. Handdukarna blev snabbt populära och älskade. Nu finns mönstret även på en fin skärbräda i vinstshopen.