Vilken hustyp drömmer du om att vinna?

Skissa fram ditt nya liv

Du vet säkert redan att Miljonlotteriet kan öppna dörrarna för dina drömmar. När du vinner kan du också få öppna en dörr. Dörren till ditt drömhus. I vilken typ av hus vill du sätta nyckeln i låset på?

Tänk dig ett riktigt drömhus. Hur ser det ut för dig? Stort eller litet? Gammaldags eller modernt? Kanske ligger det i skogen, eller med utsikt över havet. Det är bara du som vet vad du vill ha. Med hjälp av en arkitekt från Willa Nordic kan din husdröm gå från skiss till verklighet när du vinner.

Behöver du snickra lite på husdrömmen? Vi vet att det kan vara svårt att välja bland alla fina modeller och varianter. Till din hjälp har vi listat fem olika typer av hus här nedan. Vilken hustyp är du?

New England

Stora spröjsade fönster som vetter mot havet och en långsmal veranda är typiskt för ett hus i New England-stil. Vitmålade väggar och mörkbruna trägolv lika så. Hela huset ger en känsla av saltdränkta klippor vid havet, även om du väljer att bygga mitt ute i skogen.

New England är det nya svenska. Runt om i landet byggs dessa vitmålade trähus med takkupor i rasande takt. Idealet är att slå upp villan i närheten av havet, bland fiskmåsar och sjöbodar. Men huset gör sig lika bra oavsett plats. Insidan är ljus och fräsch, dels på grund av allt ljus från fönstren och den öppna planlösningen, men också för att alla ytskikt ofta är vitmålade. Rummen inreds gärna med marina inslag för att få till rätta känslan om att man befinner sig vid havet. Oavsett om man gör det eller inte.

Typisk inredningsdetalj: Soffkuddar med amerikanska flaggan som motiv
Klassisk middagsbjudning: Ett hemlagat långkok som serveras ute på verandan

Toppmodernt

Det är inne att vara ute. Därför suddar man gärna ut gränsen mellan ute och inne med gigantiska fönster när man väljer att bygga ett modernt hus. På så sätt fylls den luftiga planlösningen med massor av naturligt ljus.

Ett modernt hem är ett funktionellt hem med plats för många. Rummen flyter ihop med varandra och varje centimeter är noga genomtänkt. Rena ytor och raka linjer tycks vara ett mantra för arkitekten. I ett sådant här hus vaknar du förmodligen upp till utsikt över trädtopparna eller mot horisonten. Den här hustypen känns påkostat och lyxigt, allt från materialval till inredning. I köket står med största sannolikhet en gigantisk köksö med sittplatser för dina gäster. Detta är ett utmärkt hus för dig som vill leva ett flott liv.

Typisk inredningsdetalj: En skinande espressomaskin på köksbänken, vilket i princip är det enda som står framme.
Klassisk middagsbjudning: Grillmat ute på terrassen. Bredvid poolen såklart.

Herrgård

Vad vore en herrgård utan grus som knastrar under fötterna på väg mot de dubbla entrédörrar? Lika otänkbart som att strunta i en rondell på framsidan. Väljer man att flytta in i en herrgård så förväntar man sig den typen av karaktär.

Vacker symmetri, ett tak av plåt och runda pelare vid entrén. Kanske några figurklippta buskar och rejäla utelampor. Sedan är du hemma i vad som kallas ett hus i herrgårdsstil. På insidan väntar blanka stengolv, en pampig trapp till andra våning och spröjsade glasdörrar. Kanske vill du läsa en spännande bok i biblioteket, eller duka upp för middag i salen eller mingla med vänner i salongen. Den här typen av hus har allt du kan önska dig om du vill leva med guldkant i vardagen.

Typisk inredningsdetalj: Kristallkrona
Klassisk middagsbjudning: Fasanmiddag vid långbord i matsalen

 

Lantlig idyll

Ljumma sommarbrisar och doften av nyklippt gräs. Tanken på att bo i en lantlig idyll tar oss raka vägen till den svenska sommaren. Trots det hade huset varit ett utmärkt motiv på ett klassiskt julkort. Den här hustypen andas Sverige och är ett oemotståndligt paradis. Oavsett årstid.

Gummistövlar, jordiga betor och pinfärska ägg från ett härligt gäng kacklande grannar. Och ett rött hus med vita knutar såklart. Så kan ett liv på landet se ut. Tänk dig att dricka dagens första kopp kaffe i morgonsolen på verandan. Föreställ dig känslan av att komma hem om kvällen och det lyser i alla de spröjsade fönstren. Och att få vakna upp till fågelkvitter. Magiskt och drömlikt. Husets insida är hemtrevligt och välkomnade, och ofta inspirerat av äldre hus med tidlösa detaljer som dörrhandtag och lampknappar.  

Typisk inredningsdetalj: Ljusrosa pelargon bakom en skir gardin i fönstret
Klassisk middagsbjudning: Något innehållande egenodlade grönsaker som förtärs under ett lummigt träd i trädgården

En klassiker

Den här hustypen är en självklarhet för många. Det är inte svårt att förstå varför. Förutom en tilltalande utsida så är insidan riktigt lockande. Öppen planlösning och en mysig kamin hör inte till ovanligheterna.

Ett säkert kort behöver inte betyda ett tråkigt kort. Tänk dig vilket liv du kan leva i denna klassiska villa. Att få vakna och sätta ner fötterna på ett vackert trägolv. Att laga mat i ett stort och rymligt kök. Tänk dig somrarna på altanen och soffmyset i skenet av lågorna från kaminen en kulen höstkväll. Det här är ett hus för dig som älskar den vardagliga charmen och känner dig nöjd och belåten med nuet. En klassiker försvinner inte, det gör inte du heller när du väl flyttat in.

Typisk inredningsdetalj: Väggljusstake för stearinljus
Klassisk middagsbjudning: Hemmagjorda köttbullar vid köksbordet