Jan vann en bil till ett värde av 400 000 kronor.

Jan är den glade busschauffören som vann en bil

Jan från Hedemora kör skolbuss i jobbet och motorcykel på fritiden. Nu har han vunnit en bil värd 400 000 kronor i Miljonlotteriets nitlottdragning. Det är vad man kan kalla en riktig bra start på sommarlovet – och en vinst som kröner hans flertaliga jubileum.

75-årige Jan är lite av en fordonsfantast och lokalkändis i Hedemora. Om han inte syns bakom ratten i skolbussen så är det troligtvis bakom styret på motorcykeln. Motorcykeln köpte han till sig själv i 75-årspresent.

– Det blir lätt 50 mil på en dag. Åker jag ut på morgonen förväntar sig inte frun att jag ska komma hem förrän till middagen, säger Jan, skrattar och berättar att han snart ska åka Sverige runt på motorcykeln som är anpassad efter tuffa vägförhållanden. 

Högvinst som trippelfirande

Trots sin ålder jobbar han kvar som chaufför, bara för att han tycker att det är kul. Men på sommaren brukar han unna sig lite långledigt. Och det här sommarlovet kunde knappast ha startat bättre. Tre dagar in i ledigheten fick han beskedet om bilvinsten i nitlottsdragningen.

– Dessutom firar jag och min fru att vi varit tillsammans i 50 år i år. Och förutom att jag har fyllt 75 år så ska vi fira att hon fyller 70. Så vinsten är en riktig jubileumspresent.

Byter mot nytt kök – och renoverat badrum

Eftersom de redan har en ny bil kommer de sannolikt att byta vinsten mot en renovering som kan ge deras hem nyare färger, modernare ytskikt och bättre köksutrustning. Huset är från 1965 och av färgerna att döma gjordes köket om senast på 1980-talet, berätta Jan.

– Vi har tittat och pratat om ett nytt kök från IKEA. Och kanske att vi renoverar badrummet också. Tidigare har vi bara renoverat det tekniska. Nu kan vi unna oss lite lyxkänsla också.

Lottköp som ger gott samvete – och skillnad för unga

Att vinna så stort på Miljonlotteriet blev en sann överraskning. Som IOGT-NTO-medlem sedan 12-årsåldern vet han vad överskottet gör för skillnad för barn och unga. Av samma som han jobbar kvar som busschaufför för barnens skull gick han med i Miljonlotteriet för den goda sakens skull. Det är dessutom ingen slump att paret varit familjehem och skänker pengar till flera organisationer som gör skillnad.

– När man har god ekonomi, med både pension och lön som jag, då har man möjlighet att vara generös och leva med ett gott samvete.

Beställ lotter som gör skillnad
Läs om fler vinnare
Spela bingo
Inger vann halv miljon och firar med drömresa