Alicia fick en andra chans till en bättre start i livet

Alicia fick en ny chans i livet

När Alicia växte upp dracks det mycket alkohol i familjen och umgängeskretsen. Det var obehagligt att inte veta vad som var fel och det saknades en trygg plats att vara på. Nu ger Alicia andra chans till en bättre start i livet, genom aktiviteter som möjliggörs med hjälp av dig som skrapar lotter eller spelar bingo hos Miljonlotteriet.

För två år sedan förändrades livet för Alicia.

– Jag hade varit utbränd i ett helt år, mådde jättedåligt och orkade inte fira jul hemma, berättar Alicia. Jag hade hört mycket gott om Julresan med IOGT-NTO-rörelsens ungdomsförbund UNF, så jag anmälde mig.

Utbrändheten hängde ihop med Alicias uppväxt i en miljö där det aldrig riktigt fanns utrymme för att vara barn. Och med en ständig oro för att göra fel. Målet var att klara bussresan utan att drabbas av panikångest. Väl framme visade det sig att resan var det bästa beslutet någonsin.

– När jag kom fram var det som att jag äntligen kunde andas på riktigt. Jag kände mig jättestark, förklarar Alicia. Under resan fick vi en chans att hämta kraft ur varandra, och många fina vänskaper föddes där. Det blev början på ett nytt kapitel.

I dag är Alicia distriktskassör i UNF Stockholm.

– Det är en viktig mötesplats för unga, som inte kretsar kring alkohol. Där man får en chans att lära känna varandra på djupet, berättar Alicia. Samtidigt växer man jättemycket som människa.

I julas gjorde Alicia en ny resa till Alperna. Den här gången i rollen som ledare.

– Jag får gåshud av att tänka på hur mycket resan betydde för mig. Nu fick jag möjlighet att bidra till att stärka andra som vuxit upp i dysfunktionella familjer, avslutar Alicia. Det känns fantastiskt.

FAKTA:
Julresan arrangeras av IOGT-NTO-rörelsens ungdomsförbund och är en viktig möjlighet för unga att resa bort över julen. Oavsett familjesituation, ger Julresan chans till fina jullovsminnen att berätta om i skolan. Det minskar risken för utanförskap och kan ge livsviktig kraft att orka vardagen hemma. Man får också utbildning i Kamratstöd där man bland annat lär sig hur man är en bra kompis för någon som behöver det.