Kamratstödet Sober i Örebro hjälper utsatta familjer.

KAMRATSTÖDET SOBER  |  NYKTRA INITIATIV #6

När hela familjen får vara med blir livet utan alkohol och droger ett rent nöje

För en ensamstående förälder kan kampen mot ett beroende vara extra tuff. Hos kamratstödet Sober i Örebro utgår en stor del av gemenskapen från barnen. Här välkomnas hela familjer för att hitta på roliga saker som hjälper föräldrarna att hålla sig nyktra och drogfria. Och som låter barnen få uppleva det som inte alla familjer har råd med på egen hand. Ett av alla Nyktra Initiativ som Miljonlotteriet stöttar och står bakom.

Olika människor behöver olika sorters hjälp för att ta sig tillbaka till ett liv utan alkohol eller droger. För den som har barn och rentav är ensamstående, kan vardagen vara tillräckligt svår att få ihop även när en beroendesjukdom inte styr och tar över livet.

Just därför välkomnar kamratstödet Sober i Örebro hela familjer till sina träffar. Här finns inte bara plats för vuxna som behöver stötta varandra till nyktra och drogfria liv. En stor del av aktiviteterna utgår från deltagarnas barn och roliga aktiviteter för hela familjer.

– Vi firar påsk, midsommar och alla möjliga högtider ihop. Men det kan även vara att vi åker på till Gröna Lund för att ha roligt tillsammans, säger Annsofie , kamratstödet ordförande.

En väg in för en väg tillbaka

Hon vet hur mycket ett inkluderande kamratstöd kan betyda. Efter att ha gått in i väggen på jobbet utvecklade hon ett läkemedelsberoende. I dag är hon fri från missbruket, mycket tack vare att även barnen varit välkomna på nykterhetsträffarna, som i annat fall kanske inte hade blivit av på grund av saker som svårighet med barnvakt.

– För mig som var ensamstående då var det en extra hjälp. Och för mina barn är flera av människorna här en extra familj. Flera av dem har alltid funnit med i barnens liv.

Extra viktigt för ensamstående föräldrar

På samma gång är kamratstödet Sober en livsviktig gemenskap för vuxna. Ett socialt sammanhang där människor med liknande bakgrunder kan stötta varandra. Samtidigt som 
både alla deltagarna får möjlighet till upplevelser som kanske inte hade blivit av annars.

– I en vanlig familj kanske man planerar att resa. En ensamstående har inte möjlighet till det. Men tack vare kamratstödet behöver inte våra familjer känna sig annorlunda för det.

En smak av det goda livet

Det är just den där lilla smaken av guldkanten i livet som gör den stora skillnaden. Den gör det enklare att ta kampen mot beroendesjukdomarna, både för stora och små.

– För att hålla i en drogfrihet så behöver man få en smak av det goda livet. Genom föreningen har vi saker att se fram emot ändå. Tillsammans med andra människor som förstår varandras situation, avslutar Annsofie.

FAKTA: Sober är bara ett av många Nyktra Initiativ
Kamratstödet Sober är ett av de nyktra initiativ som Miljonlotteriet stöttar. Hela vårt överskott går till föreningar och eldsjälar som brinner för att motverka alkoholens- och drogernas skadliga effekter i samhället. Vi står även för klartänkta insatser och positiva exempel som verkar för en hälsosam förändring. Nyktra Initiativ som gör skillnad för oss alla.