Sociala företag ger utsatta människor en ny chans i livet.

Arbetsplatser där vinsten värderas i välmående

En del människor bär på tunga bagage. Andra har fysiska skador som hindrar dem att arbeta under vanliga förhållanden. För dem kan en arbetsgivare som ser högre värden i människor än ekonomisk vinst betyda allt. 

IOGT-NTO:s sociala företag är arbetsgivare som anpassar jobbet efter individen och erbjuder så mycket mer än bara en inkomst till arbetstagarna. Det handlar om allt från kaféer och secondhandbutiker till trädgårds- och städföretag, som på ytan verkar vara som vilket företag som helst. Men skillnaden är att vinsten inte är ekonomisk.
Vinst som går tillbaka till arbetstagarna
I det sociala företaget går på något sätt vinsten som arbetsgivaren gör tillbaka till de anställda. Det kan handla om att göra arbetsplatsen ännu bättre, eller att utöka så att fler kan få livsnödvändig hjälp. Detta då det sociala företaget bara finns där av en anledning – att skapa en arbetsplats där vem som helst kan fungera och må bra.
Livsnödvändiga vardagsrutiner
För den som tagit sig ur ett missbruk kan sysselsättningen vara avgörande för fortsatt nykter- och drogfrihet. Med rutinerna på en arbetsplats får livet en annan mening och arbetsuppgifterna kan ge stimulans som ersätter alkohol och droger tidigare gjort. Det blir en anledning att gå upp på morgonen för och något att göra under dagarna.
Arbetsgemenskap som räddar liv

Ingen är starkare ensam. Genom det sociala företaget kan även den som har en brokig bakgrund en möjlighet att få bli del av gemenskapen på en arbetsplats. Kollegor som förstår kan vara den stora skillnaden i svåra stunder i livet. För den som riskerar att få återfall i en beroendesjukdom, rent av livsavgörande. 

Vill du vara med och göra skillnad? Beställ lotter i dag, så har du dessutom har du chans till en vinst som kan förändra ditt liv. Vi tycker nämligen att goda gärningar är värda att belönas.