Mona på Junis berättar att lägren gör skillnad för utsatta barn.

Sommarläger som räddar tusentals sommarlov

Utsattheten för barn har ökat samtidigt som stödet för föräldrar som dricker eller tar droger har minskat. Det gör att sommarlägren, som du stöttar genom ditt lottköp eller bingospelande, är viktigare än någonsin under det här sommarlovet.

I bakvattnet av pandemin har barn som växer upp under svåra hemförhållanden fått det svårare i hemmet. Under den sociala distanseringen och minskad insyn, är det lättare för föräldrar med missbruksproblem att ta till flaskan för att dämpa coronaoro. Samtidigt har det blivit svårare att få hjälp för att inte falla tillbaka i ett missbruk när stöd har satts på paus. I skottlinjen hamnar barnen, när mamma och pappa bråkar mer än vanligt.

– Stödlinjer som BRIS vittnar om att det är fler barn som ringer in, och att fler berättar om våld inom familjen. Som ett barn uttryckte det – vanligtvis händer det att pappa slår mamma ibland, men nu slår han henne hela tiden, säger Mona Örjes, som är förbundsordförande för Junis, IOGT-NTO-rörelsens barnförbund.

Svårare att träffa trygga vuxna

Förbundets nyligen släppta rapport slår fast att utsattheten för barn har ökat samtidigt som skyddsfaktorerna har minskat. Och mycket beror det på att barnen inte haft någonstans att vända sig eller ta vägen när stora delar av samhället stängt ned på grund av viruset.

– Vid minsta snuva så har barnen inte kunnat träffa kompisar eller gå till skolan. Och alla fotbollsträningar har varit inställda. Det har gjort det mycket svårare att träffa trygga vuxna.

Över 5 000 barn kom i fjol 

Det gör att årets sommarläger är viktigare än någonsin, menar Mona Örjes.

– Att få komma iväg, även om det bara handlar om ett par timmar, för att paddla kanot, skoja och busa, och att göra hyss med ledarna. Det gör världens skillnad för många barn.

Förra sommaren gav lägeraktiviteterna glädje åt över hela 5 000 barn.

– Det är fantastiskt. Tack vare kombinationen av fantastiska ideella ledare och pengar från Miljonlotteriet, så kunde vi ställa om istället för att ställa in.

Redo för tusentals nya deltagare

Det är med den glädjande insikten som IOGT-NTO-rörelsen planerar för hundratals sommaraktiviteter även det här sommarlovet. Också i år kommer det att satsas extra pengar, så att alla barn, oavsett hemförhållanden, kan få en bra sommarledighet.

– Det får jättegärna komma 5 000 barn i sommar igen. Men samtidigt hoppas vi att fler kan få umgås och krama mormor eller farfar den här sommaren tack vare vaccinet. Det viktigaste är att alla barn kan få ett så bra, rolig och trygg sommarlov som möjligt, avslutar Mona Örjes.

FAKTA: Sommarläger för alla barn
Varje sommar ordnar IOGT-NTO-rörelsens barnförbund Junis sommarläger och hundratals roliga sommaraktiviteter runt om i Sverige. Roliga mötesplatser där barnen kan träffas för att ha kul tillsammans med trygga vuxna. Det är läger som välkomnar och lockar vem som helst, men som är extra viktiga för barn som har det tufft hemma.