Maja har lämnat ett tungt missbruk bakom sig och är i dag drogfri

"Mamma trodde hon skulle få begrava mig”

Maja är 22 år, men har redan varit med om mer än de flesta hinner under en livstid. Droger, misshandel och trasiga relationer var länge en del av hennes vardag. Efter år av tungt missbruk är Maja i dag drogfri och ser ljust på framtiden.

Redan tidigt i tonåren umgicks Maja i kretsar där det var mycket fest, både alkohol och droger var ofta närvarande. Det var nyfikenheten som fick in henne i missbruket.

– Många säger att de tar droger för att de mår dåligt, men så var det inte för mig. Jag festade mycket och var nyfiken, så jag testade amfetamin, tyckte det var kul och fastnade för det, berättar Maja.

Misshandlad i tre dagar
Maja flyttade hemifrån redan på gymnasiet. Snart därefter träffade hon en pojkvän som försörjde sig på att sälja knark. Den ständiga närvaron av droger ledde till vad Maja själv beskriver som en tid av kaos. Hennes missbruk eskalerade snabbt och relationen med pojkvännen blev allt mer osund.

– Han var våldsam. En gång misshandlade han mig i tre dagar. Han bara slog och slog. Tillslut blev han tagen av polisen och jag blev fri från honom, säger Maja.

Efter misshandeln fortsatte Maja att festa och missbruka droger, och hon blev gravid. Till en början motiverade det henne till att bli drogfri, men hon insåg snart att hon inte var kapabel att ta hand om ett barn. Ett tufft beslut om abort gjorde att hon föll tillbaka in i sitt missbruk, som skulle komma att pågå i ytterligare ett par år.

– Min familj och mina vänner försökte få mig att sluta, och i vissa perioder verkade det som att jag skulle lyckas. Men jag var riktigt nere i skiten och var nära att ta överdos flera gånger, berättar hon.

Syster dog av överdos
Maja träffade en ny pojkvän som både manipulerade och misshandlade henne. Missbruket blev värre än någonsin och från att enbart ha tagit amfetamin blev hon nu även beroende av tabletter. Drogerna hade stor påverkan på hennes familjerelationer.

– Min syster hade tidigare gått bort i överdos och i efterhand har jag fått veta att min mamma var säker på att hon skulle få begrava mig. Nu när jag är ren och kan se allt ur ett annat perspektiv gör det mig väldigt ledsen att ha orsakat min familj så mycket smärta, säger hon.

En häktning blev Majas wake-up call. I samband med den bestämde hon, en gång för alla, att bli fri från sitt missbruk. Matti, som arbetar på IOGT-NTO-rörelsens Kamratstöd i Linköping skulle visa sig bli ett viktigt stöd. I dag är Matti Majas övervakare.

– Matti känner min pappa och egentligen skulle han bli min storasysters mentor. Men de hann aldrig träffas innan hon dog av överdos. Pappa ville gärna att Matti skulle hjälpa mig och det har han verkligen gjort. Jag kan ringa när jag vill och han har räddat mig när jag varit nära återfall, säger hon.

Matti har även introducerat Maja till IOGT-NTO-rörelsen och Kamratstödet. Även om hon ibland kan känna sig orolig över att falla tillbaka i missbruket så vet Maja att hon aldrig är ensam.

– Jag vet att jag alltid kommer ha Matti och IOGT-NTO-rörelsen vid min sida och att jag kan få stöd där när det känns tufft. Jag tipsar alla mina vänner som har problem med droger att vända sig till Kamratstödet, berättar hon.

Vill hjälpa andra utsatta

I dag lever Maja ett liv fritt från droger och har hund och lägenhet tillsammans med sin nya sambo. Hon arbetar inom vården och ska snart börja studera till behandlingspedagog. Maja vill hjälpa ungdomar att komma bort från missbruk och visa att de har samma möjligheter i livet som alla andra. Relationen till familjen är bättre och hon pratar med sin mamma nästan varje dag.

– Nu har jag varit ren i ett helt år vilket jag är väldigt glad över. Livet utan droger är tryggt och jag ser ljust på min framtid. Alla kan sluta, det handlar bara om att man själv måste göra det valet, säger Maja och ler. 

Ur askan reste sig en ny människa
Läs mer om IOGT-NTO-rörelsens arbete
Beställ lotter som gör skillnad