Ken reste sig ur askan och hittade tillbaka till livet

Ur askan reste sig en ny människa

Den 13 augusti 2013 dog Kenneth. Samtidigt föddes Ken Eldfödd. Vägen dit har varit fylld av smärta, ångest och förluster som dövats med litervis av alkohol. Familjen splittrades. Han fick sparken från sin chefspost. Hade inget hem. Och vänner och tidigare kollegor var som bortblåsta. 

Det var sommaren 1999. Kenneth var på semester i Spanien med sin fru och son som då bara var några år gammal. Det som skulle bli några avkopplande veckor i solen med familjen, blev istället starten på 13 år av allt värre supande. 

– Min fru var väldigt fokuserad på vår lille son, så jag fick en hel del tid över som jag lade på att dricka. I vanliga fall brukade det lugna ner sig efter ledigheten, men den här gången fortsatte jag, berättar Ken.

Sedan började han även dricka i smyg. Letade alltid efter möjligheter att få vara ensam med flaskan. Men han drack aldrig på jobbet, där han i sin roll som controller och administrativ chef själv varit ansvarig för att ordna vård till kollegor med beroendesjukdomar. Allt mer pengar gick till att döva ångesten med alkohol, ekonomin började ta rejäl skada och det blev allt svårare att hålla fasaden uppe.

– Jag började ta krediter för att få det att gå ihop, räkningarna växte på hög precis som problemen, säger Ken 

Bruce Springsteen, stöld & nära-döden-upplevelser

Den 28 juli 2012 åkte Kenneth och familjen till Göteborg för att lyssna på Bruce Springsteen på Ullevi tillsammans med 62 674 andra förväntansfulla åskådare. Härlig stämning och folkfest för de flesta, men för honom blev det istället starten på ett par månaders hejdlöst supande. Två dagar senare skulle han också stjäla en stor summa pengar. 

– Min fru och sonen skulle stanna kvar med vänner i Göteborg och gå på Liseberg. Det gav mig den chans jag troligtvis undermedvetet gått och väntat på, så jag sa att jag behövde åka hem och jobba lite. 

Kenneth lämnade Göteborg för att få dricka ifred. Dagen efter åkte han till sin arbetsplats sedan 30 år, öppnade kassaskåpet och plockade ut dagskassan på över 300 000 kronor. Därefter satte han sig i bilen och åkte till Danmark med målet att supa ihjäl sig. Och han var nära att lyckas. Hade det inte varit för en släkting som till sist fick kontakt med honom på Facebook, så hade livet troligtvis sluta redan där – på ett hotell ensam med whiskeyflaskan.

Därefter hade Kenneth flera återfall och sommaren 2013 var han riktigt nära att dricka sig till döds. 

– Jag mådde väldigt dåligt och drack hejdlöst. Sedan skrev jag något på Facebook om att jag ville komma bort och citerade Frank Sinatras låt ”My Way”. En orolig vän ringde polis och räddningstjänst som tog sig in hemma och körde mig till akutpsyk. Då hade jag 4,5 promille i kroppen.

Uppvaknande, skuld & vägen tillbaka

Efter en vecka fick han komma hem igen och livet kändes som ett vakuum. Men några dagar senare vaknade Kenneth upp på morgonen och på något sätt kändes allt mycket ljusare.

– Jag vet faktiskt inte varför men det blev min vändpunkt. Jag ville gå vidare och det kändes som jag för första gången accepterade min situation och hur mitt liv sett ut; då försvann också en del av skammen, även om jag fortfarande kan känna skuld för all smärta jag orsakat andra människor. 

Där och då begravde han Kenneth och blev istället Ken Eldfödd.

– Jag har levt en roll i nästan hela mitt liv och försökt vara någon jag egentligen inte är. Men den personen har jag begravt och i dag är jag mig själv; en person som inte bara ser till det materiella. Jag mår mycket bättre nu när jag inte är på statusjakt hela tiden och inte bryr mig så mycket om vad folk tycker om mig. 

Men det är många sår som behöver läkas och det tar tid.

– Första åren, efter 2012 när jag stack, träffade jag nästan inte alls min son, men i dag har vi en fin kontakt och ses ofta. Han spelar bland annat i ett band och jag går och lyssnar ibland. 

I dag jobbar Ken som arbetsledare på Alltjänst i Södermanland som drivs av IOGT-NTO-rörelsen med Christer Håkansson i spetsen. Ken och Christer känner varandra sedan tidigare genom Anonyma Narkomaner där de tidigare deltagit under många år. Idén med Alltjänst är att vara ett led i rehaben på IOGT-NTOs behandlingshem Dagöholm.

– Den kedjan är så otroligt viktig för att lyckas komma tillbaka. Christer och jag arbetar tillsammans för att utveckla verksamheten och få fler ben att stå på, så att vi kan ge fler människor möjlighet till arbetspraktik, jobb och en väg tillbaka till ett normalt liv.

Sedan november förra året är Ken medlem i IOGT-NTO och det känns självklart.

– Genom dem har jag, trots min bakgrund, dåliga hälsa och ålder, jag fyller snart 60, fått ett riktigt jobb att gå till – förhoppningsvis fram till pensionen, avslutar Ken. 

Varje gång du skrapar en av våra lotter hjälper du till att förändra en människas liv genom IOGT-NTO-rörelsens verksamheter. Det kan verka som en liten gest men det tycker inte Ken. 

Anmärkning: Kenneth är ett keltiskt namn som kommer från det gaeliska ordet canach som betyder vacker, skön eller eldfödd. 

Arne har lämnat missbruket bakom sig
Alicia fick en ny chans i livet