Arne fick en ny chans i livet tack vare Miljonlotteriets kunder.

”Gemenskapen och engagemanget räddade mig från alkoholen” 

Att ta sig ur ett mångårigt missbruk är ett stort steg. För Arne var IOGT-NTO-rörelsens Kamratstöd avgörande för att han skulle kunna lämna sitt alkoholmissbruk bakom sig. I dag har Arne varit nykter i över nio år och är fortsatt aktiv inom organisationen. 

Redan i tonåren fastnade Arne Larsson för alkohol, det blev ett sätt att försvinna. När han kom in i lumpen accelererade drickandet och när han senare fick jobb började han även dricka under arbetstid. Arne bodde i Söderhamn när han kom i kontakt med IOGT-NTO-rörelsen för första gången. 

– Jag satt i bilen och lyssnade på radion när jag fick höra att IOGT-NTO skulle ha ett Kamratstödsmöte samma dag, så jag bestämde mig för att åka dit, berättar han.

Detta var i slutet på 90-talet och sedan dess har Arne varit aktiv från och till i rörelsen, bland annat har han varit med och utvecklat Kamratstödsverksamheten i Söderhamn. Återfallen till alkohol har dock varit många och under åren har Arne avverkat flera behandlingar, men ingenting har fungerat, han menar att viljan att bli nykter inte varit helhjärtad. För 9,5 år sedan kom Arne till ett uppvaknande och han fick nog.

– Jag vaknade upp en morgon utslagen och mådde dåligt. Då bestämde jag mig för att jag ville leva och visste att jag inte kunde fortsätta på samma sätt som tidigare. Sedan den morgonen har jag hållit mig borta från alkohol, berättar han.

Tidigare hade Arne arbetat med försäljning och som journalist, men när han bestämde sig för att bli nykter var det till IOGT-NTO-rörelsen han vände sig för stöd. 14 dagar efter att han bestämt sig för att bli nykter började Arne praktisera på Kamratstödet i Söderhamn, där han sedan fick anställning. 

– För mig blev IOGT-NTO-rörelsen och Kamratstödet avgörande. Att få ett nytt umgänge, känna gemenskap och komma bort från alkoholen var en stor del i mitt tillfrisknande, säger Arne.  

En stor del av Kamratstödsverksamheten handlar om att erbjuda nykter samvaro för de som har lämnat missbruket bakom sig. 

– Jag brinner verkligen för Kamratstödet. Många människor står och faller på ett återfall och då är det bra att engagera sig och känna gemenskap – göra nyktra saker tillsammans med andra, säger Arne

Arne har alltid varit bra på att arbeta och idag, vid 65 år, driver han ett bed and breakfast i Trosa. Samtidigt är han fortsatt aktiv i IOGT-NTO-rörelsen genom att sitta i förbundsstyrelsen och distriktsstyrelsen i Sörmland.

Alicia fick en ny start i livet
Så gör du skillnad