Mona på Junis berättar att lägren gör skillnad för utsatta barn.

Vi ger barnen en sommar att minnas

Förra året arrangerade IOGT-NTO-rörelsen 225 sommarläger runt om i Sverige där över 3 000 barn deltog. I år står man inför en helt ny situation. Det gör ditt lottköp viktigare än någonsin.

Oroliga och pressade föräldrar, fritidsaktiviter som ställs in och far- och morföräldrar som sitter isolerade. Runt hörnet väntar ett långt sommarlov som för många riskerar att bli en enda pina.

– För de barnen är våra sommarläger en viktig fristad. En plats där man inte behöver tänka på bekymren där hemma och istället får skratta, busa, leka, utmana sig själv och växa, säger Mona Örjes, förbundsordförande för IOGT-NTO:s juniorförbund.

På rörelsens läger fylls dagarna med bad, fiske, kompisar och äventyr. Något som så många barn just nu behöver och längtar efter.

– Coronaviruset ställer till med oro på så många sätt. Föräldrar kan oroa sig för sina jobb, för sin ekonomi, för att bli smittad, för framtiden. Stämningen blir tryckt. Det bråkas mer och dricks mer. Och mitt i allt står barnen.

Alla är välkomna

På sommarlägren är alla barn välkomna, oavsett hemförhållande. På många håll samarbetar man med socialtjänsten för att även de med störst behov ska kunna delta. Men samtidigt som coronakrisen gör lägren mer betydelsefulla än någonsin, så ställer det lägerledarna inför en osedvanligt svår situation.

– Ingen vet hur det ser ut i juli. Men i vår planering utgår vi från att kunna arrangera lägren, säger Mona Örjes.

Just nu ser man över hur lägren kan anpassas för att vara så trygga och säkra som möjligt.

– På vissa läger riskerar vi att det inte blir så många barn. Men även om det då blir mycket jobb för få barn, vet vi att det betyder desto mer för dem som faktiskt kommer.

Rent ekonomiskt räknar Mona Örjes med att man kommer att behöva köpa in ny utrustning för att till exempel kunna laga mat utomhus, och man behöver köpa in fler tält för att glesa ut barnen.

– Tack vare överskottet från Miljonlotteriet ska vi ändå få ihop det. Vi har många fantastiska människor som varje år köper Sommarlägerlotten där allt överskott går till lägren, och jag hoppas att extra många ser värdet av att köpa lotten i år.

Digitala läger ett alternativ

Om det värsta scenariot skulle inträffa – att fysiska läger inte kan hållas – förbereder man sig även för att hålla digitala läger.

– De kan aldrig ersätta våra vanliga läger men genom att skicka ut roliga lägerpaket och kombinera det med ledarledda aktiviteter framför skärmen kan vi ändå ge barnen ett meningsfullt avbrott i vardagen.

För Mona Örjes och rörelsen är inställningen självklar. På ett eller annat sätt ska sommarlägren hållas.

– Vi vet hur mycket både barnen och våra ledare älskar lägren. Därför ställer vi inte in lägren – vi ställer om.

Köp Sommarlägerlotten och gör skillnad
Läs mer om hur du gör skillnad