Vit Jul ordnade aktiviteter för tusentals utsatta under jul- och nyårshelgen.

Tusentals barn julbakade tillsammans över nätet

Tack vare ett 70-tal digitala aktiviteter kunde IOGT-NTO-rörelsen ge närmare 1 500 barn ett roligare jullov. Betydelsefulla initiativ för vem som helst i coronatider, men särskilt viktiga för dem som har det stökigt hemma under julledigheten.

Ingen pandemi stoppar IOGT-NTO-rörelsen. Efter ett år präglat av ett smittsamt virus fanns det en risk att IOGT-NTO-rörelsen skulle behöva ställa in sin viktiga tradition med Vit jul-aktiviteter. Men istället så såg rörelsens lokala eldsjälar till att ställa om till digitala initiativ, varför ditt och Miljonlotteriets bidrag gjorde skillnad även under det senaste jullovet.
 
Coronasäkrad gemenskap på internet
Totalt anordnades ett 70-tal aktiviteter som lockade närmare 1 500 barn runt om i landet, när de fysiska träffarna ersattes med social distansiering. Bland annat handlade det om digitala skattjakter och tipspromenader, där barnen lockades ut på spännande äventyr i friska luften tillsammans med sina mobiltelefoner.
 
Bakning, pyssel och filmvisning via videosamtal
I programmet fanns även traditionellt julbak och sedvanligt julpyssel, om än i ny version. Inför lovet hade bak- och pysselpaket skickats ut så att barnen kunde ses, baka och pyssla över video- och chattjänster. Även filmvisningar och spel av spel skedde i grupp över nätet.
 
Julkul för hela familjer

Utöver de nämnda bak- och pysselpaketen skickade IOGT-NTO-rörelsens juniorförbund ut 1 500 pysselpaket som föräldrar, en anhörig eller exempelvis kuratorer beställt. Paket som kunde ge förgyllande familjestunder med pärlor, pysseltips och recept på porslinslera. 

Fakta: Vit jul – en bevarad tradition som förändrar liv
I över tio års tid har IOGT-NTO-rörelsens Vit jul-aktiviteter varit en viktig del av många barns jullov runt om i Sverige. På orter från norr till söder har traditionen bjudit in till kompisträffar för alla som vill ha något skoj att göra på lovet. Men det är också viktiga pauser för den som behöver komma hemifrån när skolor, fritidsgårdar och samhället håller jul- och nyårsstängt.

Läs mer om hur du som kund hos Miljonlotteriet gör skillnad
Beställ lotter som hjälper utsatta